Content Ad 002

Current Affairs Quiz 13th February 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 13th February 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 13th February 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 13th February 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 13th February 2023

 

Question 1:

Where was the First National Lok Adalat of 2023 held?

A) Maharashtra

B) Kerala

C) Uttar Pradesh

D) Jammu & Kashmir

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The correct answer is D. The Jammu & Kashmir Legal Services Authority organized the first National Lok Adalat of 2023 throughout the Union Territory of Jammu & Kashmir.

 

Question 2:

Where has SBI opened its third specialized branch for startups?

A) Mumbai

Content Ad 03

B) Bengaluru

C) Gurugram

D) Chennai

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. SBI has inaugurated its third specialized branch for startups in Gurugram.

 

Question 3:

What is the theme of World Radio Day 2023?

A) Radio for All

B) Radio in the Digital Age

C) Radio and Connectivity

D) Radio and Peace

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The correct answer is D. The 12th edition of World Radio Day in 2023 has the theme ‘Radio and Peace’.

 

Question 4:

Which bank announced the acquisition of Sonata Finance for ₹537 crore?

A) HDFC Bank

B) ICICI Bank

C) Kotak Mahindra Bank

D) Axis Bank

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. Kotak Mahindra Bank has declared its intent to acquire 100% equity shares of Sonata Finance for Rs 537 crore.

 

Question 5:

Who flagged off the Formula E Championship in Hyderabad?

A) Narendra Modi

B) Amit Shah

C) Uday Kotak

D) Anurag Thakur

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The correct answer is D. Union Minister Anurag Thakur flagged off the Formula E Championship in Hyderabad.

 

Question 6:

Ravichandran Ashwin recently became the fastest Indian to achieve what milestone?

A) Score 6000 test runs

B) Pick up 450 Test wickets

C) Play 150 Test matches

D) Captain the Indian test team

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. Ravichandran Ashwin became the fastest Indian bowler to reach the mark of 450 Test wickets.

 

Question 7:

Who became the first Indian captain to score a century in all three formats of cricket?

A) Virat Kohli

B) MS Dhoni

C) Sachin Tendulkar

D) Rohit Sharma

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The correct answer is D. Rohit Sharma is the first Indian captain to score a century in Tests, ODIs, and T20Is.

 

Question 8:

Which day is observed on the second Monday of February every year?

A) World Health Day

B) International Epilepsy Day

C) Global Technology Day

D) International Peace Day

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. International Epilepsy Day is celebrated on the second Monday of February each year.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img