Current Affairs Quiz February 14 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz February 14 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz February 14 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz February 14 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 14 February 2018

Question 1:Which position has been secured by India after winning ODI series with South Africa in the ODI rankings?
A. 1st
B. 3rd
C. 5th
D. 6th

Answer and Explanation

Answer: A

After the ODI series win against South Africa, India cemented its position on no. 1. SA needed to win 3 ODIs to retain no. 1 ranking.

Question 2:What is the name of India’s first Online Radio Station which has recently been launched?
A. Radio Aawaz
B. Radio Umang
C. Radio Tarang
D. Radio Bhasha

Answer and Explanation

Answer: B

India’s 1st Online Radio Station ‘Radio Umang’ was launched recently in India. With 24 hours programming, it has found listeners in Hindi speaking regions of India and in over 60 countries worldwide.

Question 3:Which spinner has recorded most wickets in an ODI series in South Africa?
A. Kuldeep Yadav
B. Muttiah Muralitharan
C. Yuzvendra Chahal
D. Shane Warne

Answer and Explanation

Answer: A

Indian spinner Kuldeep Yadav took his wickets tally in the series to 16 wickets, the most by a spinner in an ODI series in SA. Yuzvendra Chahal matched Muralitharan’s mark with 14 wickets.

Question 4:Which country has declared the drought as national disaster recently?
A. Sudan
B. Egypt
C. South Africa
D. Brazil

Answer and Explanation

Answer: C

South Africa declared the drought which has struck several parts of the country a “national disaster” after reassessing its magnitude and severity. The declaration means that the national government would take responsibility for relief efforts.

Question 5:Among following mentioned companies, which is not included in the list of World’s Most Ethical Companies for 2018 by US-based Ethisphere Institute?
A. Tata Steel
B. Wipro
C. Dell
D. TCS

Answer and Explanation

Answer: D

TCS is not included in the list of World’s Most Ethical Companies for 2018 by US-based Ethisphere Institute. Tata Steel and Wipro are the only among India.

Question 6:Who is the First Indian captain to win an ODI series in South Africa?
A. Kapil Dev
B. Rahul Dravid
C. Saurav Ganguly
D. Virat Kohli

Answer and Explanation

Answer: D

Virat Kohli is the First Indian captain to win an ODI series in South Africa.

Question 7:Which bank is India’s second largest public lender?
A. State Bank of India
B. Central Bank of india
C. Punjab National Bank
D. Bank of Baroda

Answer and Explanation

Answer: C

Punjab National Bank is India’s second largest public lender, first being State Bank of India.

Question 8:What is the annualized rate of expansion of economy of Japan in the fourth quarter of 2017?
A. 0.3%
B. 0.5%
C. 2%
D. 3%

Answer and Explanation

Answer: B

The world’s third largest economy expanded at an annualized rate of 0.5% in the fourth quarter of 2017, the eighth straight quarter of expansion.

Question 9:Who is the Director of the US National Intelligence?
A. Thomas Fitz
B. William Lagarde
C. Francis Spencer
D. Daniel Coats

Answer and Explanation

Answer: D

Daniel Coats is the Director of the US National Intelligence. He recently has warned that Pakistan-supported terrorist groups and they would continue to carry out attacks in India

Question 10:According to the World Bank, among the following, India comes under which category?
A. Lower middle-income country
B. Middle-income country
C. Low-income country
D. Upper middle-income country

Answer and Explanation

Answer: A

India is classified as a lower middle-income country. The World Bank has said that India needs to create more regular, salaried jobs with growing earnings rather than self-employment to become a middle-income country by 2047.

Daily Current Affairs: 14 February

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for February-2018
Happy Learning!
Feb-1Feb-2Feb-3Feb-4
Feb-5Feb-6Feb-7Feb-8
Feb-9Feb-10Feb-11Feb-12
Feb-13Feb-14Feb-15Feb-16

Daily Current Affairs 14 February 2018 Current Affairs Quiz February 14 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest