Current Affairs Quiz 14 February 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 14 February 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 14 February 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 14 February 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 14 February 2019

Question 1: What is currency of Bhutan?
A. Ngultrum
B. Thimphu
C. Lotay
D. Tshering

Answer and Explanation

Answer: A

Bhutan :- Capital – Thimphu || Currency – Ngultrum || Prime Minister – Lotay Tshering

Question 2: 2019 World Radio is celebrated with the theme of ___________.
A. Tolerance and Peace
B. Dialogue, Tolerance and Peace
C. Dialogue, Tolerance
D. Say no to Tolerance

Answer and Explanation

Answer: B

2019 World Radio is celebrated with the theme of “Dialogue, Tolerance and Peace”.

Question 3: Unani Day is the birthday of great Unani researcher _________________.
A. Hakim Akmal Khan
B. Hakim Ajmal Khan
C. Hakim Asif Khan
D. Hakim Moh. Khan

Answer and Explanation

Answer: B

Unani Day: The birthday of great Unani researcher Hakim Ajmal Khan i.e. 11th February is celebrated as Unani Day.

Question 4: Jamie Chadwick (___________) has become the first female winner of the MRF Challenge Series.
A. British
B. Spanish
C. French
D. German

Answer and Explanation

Answer: A

Jamie Chadwick (British) has become the first female winner of the MRF Challenge Series.

Question 5: Gordon Banks was an English professional footballer who played as a _____________.
A. Goalkeeper
B. Midfielder
C. Defender
D. Forward

Answer and Explanation

Answer: A

Gordon Banks was an English professional footballer who played as a goalkeeper.

Question 6: ___________ will host the 2022 National Games.
A. Manipur
B. Assam
C. Meghalaya
D. Nagaland

Answer and Explanation

Answer: C

Meghalaya will host the 2022 National Games. || Clouded Leopard will be the Mascot for National Games 2022.

Question 7: Government of India will construct Lower _____________ Hydropower Project in Nepal with a capacity of 400 Megawatts.
A. Varun
B. Megh
C. Arun
D. Indra

Answer and Explanation

Answer: C

Government of India will construct Lower Arun Hydropower Project in Nepal with a capacity of 400 Megawatts.

Question 8: The 5th International Dam Safety Conference–2019 has started in _________.
A. Ranchi
B. Bhubaneswar
C. Jamshedpur
D. Jabalpur

Answer and Explanation

Answer: B

The 5th International Dam Safety Conference–2019 has started in Bhubaneswar.

Question 9: PM Modi has inaugurated the National Cancer Institute (NCI) at Badhsa, Jhajjar, in __________.
A. Haryana
B. Punjab
C. Rajasthan
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: A

PM Modi has inaugurated the National Cancer Institute (NCI) at Badhsa, Jhajjar, in Haryana.

Question 10: _____________ is the Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of AYUSH.
A. Harsh Vardhan
B. Mahesh Sharma
C. Shripad Yesso Naik
D. Ramvilas Paswan

Answer and Explanation

Answer: C

Shripad Yesso Naik is the Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Ayurveda, Yoga and Naturopathy, Unani, Siddha and Homoeopathy (AYUSH).

Daily Current Affairs: 14 February

General Knowledge Tests for February-2019
Happy Learning!
Feb.-1Feb.-2Feb.-3Feb.-4Feb.-5
Feb.-6Feb.-7Feb.-8Feb.-9Feb.-10
Feb.-11Feb.-12Feb.-13Feb.-14




Pin It on Pinterest