Current Affairs Quiz February 16 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz February 16 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz February 16 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz February 16 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 16 February 2018

Question 1:Who has become the highest run-scorer in T20I cricket?
A. Virat Kohli
B. Suresh Raina
C. Brendon McCullum
D. Martin Guptill

Answer and Explanation

Answer: D

Martin Guptill, New Zealand player, surpassed former Kiwi captain Brendon McCullum’s tally of 2,140 runs to become the highest run-scorer in T20I cricket.

Question 2:In the SC’s decision over 120-year old Cauvery dispute, which state’s water quota has been cut down from 192 thousand million cubic feet(TMC) to 177.25 TMC?
A. Tamil Nadu
B. Karnataka
C. Andhra Pradesh
D. Telangana

Answer and Explanation

Answer: A

The Supreme Court reduced the Tamil Nadu’s water quota from 192 thousand million cubic feet(TMC) to 177.25 TMC awarded to the state by Cauvery Water Disputes Tribunal in 2007.

Question 3:Which cricket team has registered highest-ever successful T20I run chase?
A. West Indies
B. South Africa
C. New Zealand
D. Australia

Answer and Explanation

Answer: D

Australia chased down target of 244 against New Zealand to register the highest ever successful chase in T20I cricket. Previously, the highest target successfully chased down in a T20I was 232 by Windies against South Africa in 2015.

Question 4:Who is the Communication Director of international Monetary Fund(IMF)?
A. Thomas Fitz
B. William Lagarde
C. Gerry Rice
D. Daniel Coats

Answer and Explanation

Answer: C

Gerry Rice is the Communication Director of international Monetary Fund(IMF). He recently has said that the tax collection assumptions in India’s 2018-19 Budget are ambitious.

Question 5:Who has been sworn in as South Africa’s new President after the resignation of Jacob Zuma?
A. Kgalema Motlanthe
B. Cyril Ramaphosa
C. Thabo Mbeki
D. Ivy MatsepeCasaburri

Answer and Explanation

Answer: B

Cyril Ramaphosa, head of the ruling African National Congress(ANC) has been sworn in as South Africa’s new President. After the resignation of Jacob Zuma, Cyril Ramaphosa was elected as the new president of South Africa by the ruling party politicians.

Question 6:Who is the founder of Virgin Group?
A. Elon Musk
B. Tim Cook
C. Thomas Lagarde
D. Richard Branson

Answer and Explanation

Answer: D

Richard Branson is the founder of Virgin Group.

Question 7:Who has been reappointed as Bank of Japan Chief?
A. Harukiho Kuroda
B. Norihisa Satake
C. Shingo Mimura
D. Kensaku Morita

Answer and Explanation

Answer: A

Haruhiko Kuroda reappointed as Bank of Japan Chief.

Question 8:Who is the third highest run scorer in T20Is?
A. Suresh Raina
B. Rohit Sharma
C. Virat Kohli
D. Shikhar Dhawan

Answer and Explanation

Answer: C

Virat Kohli is the third highest run-scorer in T20Is, with 1,956 runs.

Question 9:Where are the headquarters of Bank of Japan located?
A. Okayama
B. Kagoshima
C. Toyota
D. Tokyo

Answer and Explanation

Answer: D Bank of Japan is the Central Bank of Japan having headquarters at Tokyo.

Question 10:Which country will operate Iran’s Chabahar Port?
A. India
B. China
C. The UAE
D. Saudi Arabia

Answer and Explanation

Answer: A

The first phase of Iran’s Chabahar Port is to be operated by India for ten years.

Daily Current Affairs: 16 February

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for February-2018
Happy Learning!
Feb-1Feb-2Feb-3Feb-4
Feb-5Feb-6Feb-7Feb-8
Feb-9Feb-10Feb-11Feb-12
Feb-13Feb-14Feb-15Feb-16

Daily Current Affairs 16 February 2018 Current Affairs Quiz February 16 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]