Current Affairs Quiz 16 February 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 16 February 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 16 February 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 16 February 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 16 February 2020

Question 1:Former Chairman and Director General of __________ Rajendra Kumar Pachauri passed away.
A. TERI
B. TRAI
C. Centre for Science and Environment
D. World Wide Fund for Environment

Answer and Explanation

Answer: A

Former Chairman and Director General of TERI Rajendra Kumar Pachauri passed away. Rajendra Kumar Pachauri was the chairman of the Intergovernmental Panel on Climate Change, and was succeeded by Hoesung Lee. He held the post from 2002 until his resignation in February 2015. The IPCC was awarded the Nobel Peace Prize during his tenure.

Question 2:___________ police has launched ‘Operation Nakail’ for the Auto-rickshaws.
A. Noida
B. Ghaziabad
C. Faridabad
D. Gurugram

Answer and Explanation

Answer: B

Ghaziabad police has launched ‘Operation Nakail’ for the Auto-rickshaws. Under this the identity of all auto-rickshaw drivers will be verified and a unique four-digit number will be allotted to them.

Question 3:The CEO of _____________ Pawan Kumar Agarwal has been named Secretary, Consumer Affairs.
A. Food Safety and Standards Authority of India
B. Food Corporation of India
C. Central Drugs Standard Control Organization
D. Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority

Answer and Explanation

Answer: A

The CEO of Food Safety and Standards Authority of India Pawan Kumar Agarwal has been named Secretary, Consumer Affairs.

Question 4:BioAsia 2020 has announced the Genome Valley Excellence Award and will be organized by the ____________ government annual global biotechnology & life sciences forum.
A. Telangana
B. Andhra Pradesh
C. Karnataka
D. Kerala

Answer and Explanation

Answer: A

BioAsia 2020 has announced the Genome Valley Excellence Award and will be organized by the Telangana government annual global biotechnology & life sciences forum.

Question 5:Feminist scholar, activist ___________ from India has won the prestigious Dan David Prize 2020.
A. Gita Sen
B. Kamini Roy
C. Durgabai Deshmukh
D. Jasodhara Bagchi

Answer and Explanation

Answer: A

Feminist scholar, activist Gita Sen from India has won the prestigious Dan David Prize 2020. Gita Sen is an Indian feminist scholar. She is a Distinguished Professor & Director at the Ramalingaswami Centre on Equity & Social Determinants of Health, at the Public Health Foundation of India.

Question 6:Where is the Headquarter of Economist Intelligence Unit?
A. Paris
B. New york
C. London
D. Vienna

Answer and Explanation

Answer: C

Economist Intelligence Unit Managing Director: Robin Bew || headquarters: London, England || Founded: 1946.

Question 7:____________ was named the Chairman and Managing Director of national carrier Air India replacing Ashwani Lohani.
A. Rajiv Gupta
B. Rajiv Dixit
C. Rajiv Bansal
D. Rajiv Maharshi

Answer and Explanation

Answer: C

Rajiv Bansal was named the Chairman and Managing Director of national carrier Air India replacing Ashwani Lohani.

Question 8:Space Scientist G Narayanan has been named the chairman of _________’s newly formed commercial entity New Space India Ltd (NSIL).
A. ISRO
B. DRDO
C. HAL
D. Bharat Dynamics

Answer and Explanation

Answer: A

Space Scientist G Narayanan has been named the chairman of ISRO’s newly formed commercial entity New Space India Ltd (NSIL).

Question 9:________ will host Khelo India Winter Games 2020.
A. Ladakh and J&K
B. Sikkim
C. Arunachal Pradesh
D. Uttarakhand

Answer and Explanation

Answer: A

Ladakh and J&K will host Khelo India Winter Games 2020.

Question 10:The Economist Intelligence Unit has revised downwards its global growth forecast for 2020 to ___________.
A. 2.3%
B. 2.2%
C. 2.4%
D. 2.5%

Answer and Explanation

Answer: B

The Economist Intelligence Unit has revised downwards its global growth forecast for 2020 to 2.2% from 2.3%.

Daily Current Affairs: 16 February

Daily Current Affairs 16 February 2020 Current Affairs Quiz 16 February 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest