Current Affairs Quiz 18 February 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 18 February 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 18 February 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 18 February 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 18 February 2019

Question 1: Annadata Sukhibhava scheme 2019-20 is announced by Andhra Pradesh Chief Minister ______________.
A. YS Jaganmohan Reddy
B. NT Rama Rao
C. Nara Lokesh
D. Chandrababu Naidu

Answer and Explanation

Answer: D

Annadata Sukhibhava scheme 2019-20 is announced by Andhra Pradesh Chief Minister Chandrababu Naidu.

Question 2:Amravati, _____________ will have India’s first District cooling system.
A. Maharashtra
B. Andhra Pradesh
C. Telangana
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: B

Amravati (capital city of the Andhra Pradesh) will have India’s first District cooling system.

Question 3:Pawan Hans Limited is a helicopter service company based in __________.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Pune

Answer and Explanation

Answer: A

Pawan Hans Limited is a helicopter service company based in New Delhi, India. Pawan Hans is a Mini Ratna-I category PSU. It has cumulatively flown more than 1 million hours and has had 2.5 million landings on its fleet since its formation. The operations are based at the Juhu Aerodrome in Vile Parle, Mumbai.

Question 4:_____________ Govt. are set to replace the words ‘Mother’ and ‘Father’ with ‘Parent 1’ and ‘Parent 2’.
A. Italian
B. German
C. French
D. Spanish

Answer and Explanation

Answer: C

France Govt. are set to replace the words ‘Mother’ and ‘Father’ with ‘Parent 1’ and ‘Parent 2’.

Question 5:Exercise Cobra Gold is one of world’s largest multinational military exercises, has started in ___________.
A. Thailand
B. Indonesia
C. Malaysia
D. Bali

Answer and Explanation

Answer: A

Exercise Cobra Gold is one of world’s largest multinational military exercises, has started in Thailand.

Question 6:Security Protection Agreement between India and _________ is about sharing classified information between India and Sweden.
A. Poland
B. Norway
C. Sweden
D. Denmark

Answer and Explanation

Answer: C

Security Protection Agreement between India and Sweden is about sharing classified information between India and Sweden.

Question 7:A Govt. panel headed by Anoop Satpathy has recommended a National minimum wage of Rs _____________ per month.
A. 9650
B. 9550
C. 9750
D. 9850

Answer and Explanation

Answer: C

A Govt. panel headed by Anoop Satpathy has recommended a National minimum wage of Rs 9750 per month.

Question 8:Abdul Aziz Muhamat, a ____________ refugee has won the prestigious Martin Ennals Human Rights Prize.
A. Libyan
B. Somalian
C. Ethiopian
D. Sudanese

Answer and Explanation

Answer: D

Abdul Aziz Muhamat, a Sudanese refugee has won the prestigious Martin Ennals Human Rights Prize.

Question 9:Infosys has launched a NextGen Digital Platform ___________ for engineering students with best learning experiences by imparting technical and professional skills.
A. InfyGQ
B. InfyIQ
C. InfyTQ
D. InfyHQ

Answer and Explanation

Answer: C

Infosys has launched a NextGen Digital Platform ‘InfyTQ’ for engineering students with best learning experiences by imparting technical and professional skills.

Question 10:_____________ has been inducted as the first US bank with cryptocurrency.
A. Bank of America
B. JP Morgan
C. Goldman Sachs
D. Morgan Stanley

Answer and Explanation

Answer: B

JP Morgan has been inducted as the first US bank with cryptocurrency.

Daily Current Affairs: 18 February

General Knowledge Tests for February-2019
Happy Learning!
Feb.-1Feb.-2Feb.-3Feb.-4Feb.-5
Feb.-6Feb.-7Feb.-8Feb.-9Feb.-10
Feb.-11Feb.-12Feb.-13Feb.-14Feb.-15
Feb.-16Feb.-17Feb.-18Feb.-19Feb.-20
Feb.-21Feb.-22Feb.-23Feb.-24Feb.-25
Feb.-26Feb.-27Feb.-28

Daily Current Affairs 18 February 2019 Current Affairs Quiz 18 February 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest