Current Affairs Quiz 18 February 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 18 February 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 18 February 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 18 February 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 18 February 2020

Question 1:‘PyaarkaPaudha’ Campaign has been launched by ___________ Government which is a small effort will be a big step towards making the land green.
A. Bihar
B. Rajasthan
C. Jharkhand
D. Uttar Pradesh

Answer and Explanation

Answer: A

‘PyaarkaPaudha’ Campaign has been launched by Bihar Government which is a small effort will be a big step towards making the land green.

Question 2:_________ zone has become the first zonal railway in the country to have functional “energy neutral” railway stations on the network.
A. Western Central Railways
B. South Central Railways
C. North Central Railways
D. Central Railways

Answer and Explanation

Answer: B

South Central Railways zone has become the first zonal railway in the country to have functional “energy neutral” railway stations on the network.

Question 3:Seed sowing festival ‘Lui-Ngai-Ni’ is celebrated at Ukhrul, ___________.
A. Manipur
B. Nagaland
C. Assam
D. Tripura

Answer and Explanation

Answer: A

Seed sowing festival ‘Lui-Ngai-Ni’ is celebrated at Ukhrul, Manipur. Capital: Imphal || Governor: Najma Heptulla || Chief minister: N. Biren Singh

Question 4:Indian Government has signed ____________ loan agreement with the World Bank for Atal Bhujal Yojana.
A. USD 450 million
B. USD 550 million
C. USD 650 million
D. USD 350 million

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Government has signed USD 450 million loan agreement with the World Bank for Atal Bhujal Yojana.

Question 5:The 26th session of the Conference of the Parties (COP 26) to the UNFCCC will take place from 9-19 November 2020, in __________, UK.
A. Glasgow
B. Edinburgh
C. Dublin
D. Aberdeen

Answer and Explanation

Answer: A

The 26th session of the Conference of the Parties (COP 26) to the UNFCCC will take place from 9-19 November 2020, in Glasgow, UK.

Question 6:________________ will set up common electronic platform to settle health insurance claims.
A. SEBI
B. PFRDI
C. IRDAI
D. NHB

Answer and Explanation

Answer: C

Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) will set up common electronic platform to settle health insurance claims.

Question 7:__________ has appointed Vinay Dube as the airline’s Chief Executive Officer.
A. SpiceJet
B. Indigo
C. GoAir
D. AirAsia

Answer and Explanation

Answer: C

GoAir has appointed Vinay Dube as the airline’s Chief Executive Officer.

Question 8:The Premier League Club _______________ has banned from European competition for two seasons by UEFA.
A. Manchester City FC
B. Liverpool FC
C. Manchester United FC
D. Chelsea FC

Answer and Explanation

Answer: A

The Premier League Club Manchester City FC has banned from European competition for two seasons by UEFA.

Question 9:Which of the following is the winner of Laureus World Sportswoman of the Year 2020?
A. Simone Biles
B. Gabby Douglas
C. Aly Raisman
D. Katelyn Ohashi

Answer and Explanation

Answer: A

Simone Arianne Biles is an American artistic gymnast. With a total of 30 Olympic and World Championship medals, Biles is the most decorated American gymnast and the world’s third most decorated gymnast, behind Belarus’ VitalyScherbo and Russia’s Larisa Latynina.

Question 10:Avenue Supermarts, founder Radhakishan Damani (_____________) has become the second most richest in India behind Mukesh Ambani.
A. Future Retails’ founder
B. DMart’s founder
C. BigBasket’s founder
D. BigBazaar’s founder

Answer and Explanation

Answer: B

Avenue Supermarts, founder Radhakishan Damani (DMart’s founder) has become the second most richest in India behind Mukesh Ambani.

Daily Current Affairs: 18 February

Daily Current Affairs 18 February 2020 Current Affairs Quiz 18 February 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest