Current Affairs Quiz February 19 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz February 19 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz February 19 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz February 19 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 19 February 2018

Question 1:Who is the only Indian cricketer to score a century on World Cup debut?
A. Virat Kohli
B. Suresh Raina
C. Sachin Tendulkar
D. Virendra Sehwag

Answer and Explanation

Answer: A

Team India Captain Virat Kohli is the only Indian cricketer to score a century on World Cup debut.

Question 2:Which state has the worst Maternal Mortality Rate?
A. Tripura
B. Assam
C. Meghalaya
D. Manipur

Answer and Explanation

Answer: B

Assam is at the bottom of the list in MMR with a figure of 300 against the national average of 167.

Question 3:Who will be the next Chairman of the Indian Council of Historical Research(ICHR)?
A. K Sudershan Rao
B. K Sivan
C. Arvind Jamkhedkar
D. Abhijeet Jog

Answer and Explanation

Answer: C

Arvind P Jamkhedkar, archaeologist and historian, will be the next Chairman of the Indian Council of Historical Research(ICHR). He will replace Prof. K Sudershan Rao.

Question 4:Where is an institute for artificial intelligence(AI) going to be set up in India?
A. New Delhi
B. Bengaluru
C. Chennai
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: D The Maharashtra government will be setting up an institute for artificial intelligence(AI) in Mumbai which will be the first in the country.

Question 5:Which startup has been recognised as ‘Startup of the Year’ 2017 at the 7th Small Business Awards held in New Delhi?
A. 91springboard
B. AddressHealth
C. AdsNative
D. Milkbasket

Answer and Explanation

Answer: D

Milkbasket, India’s first and largest micro-delivery platform, has been recognized as ‘Startup of the Year’ 2017 at the 7th Small Business Awards held in New Delhi.

Question 6:Who is named as the entrepreneur for 2017 by Business consultancy firm EY?
A. Sanjiv Bajaj
B. Ram Jindal
C. Rajesh Sharma
D. Mahesh Gupte

Answer and Explanation

Answer: A

EY, Business Consultancy firm, has named Bajaj Finserv’s Sanjiv Bajaj as the entrepreneur for 2017. He will now represent India at the EY World Entrepreneur of the Year award(WEOY) in Monte Carlo.

Question 7:Which company has proposed India’s first operational Hyperloop route between Mumbai and Pune by 2025?
A. SpaceX
B. Virgin
C. WallMart
D. Amazon

Answer and Explanation

Answer: B

Branson-backed company Virgin Hyperloop One has proposed India’s first operational Hyperloop route between Mumbai and Pune by 2025.

Question 8:Who broke the 20-year old record in the 60 meters sprint?
A. Tim Montgomery
B. Harvey Spencer
C. Christian Coleman
D. Maurice Greene

Answer and Explanation

Answer: C

After registering a timing of 6.34 seconds at the US Indoor National Championships in Albuquerque, Christian Coleman broke the 20-year old world record in the 60 metres sprint. Former American sprinter Maurice Greene had held the record of 6.39 seconds.

Question 9:Who broke the national race walking record by 12 seconds, winning the women’s 20 km event at the National Championships?
A. Saumya B
B. S Ranu
C. Amarjeet Kaur
D. Rashi Gaur

Answer and Explanation

Answer: A

Delhi-based Saumya B broke the national race walking record by 12 seconds, winning the women’s 20 km event at the National Championships.

Question 10:Which state has become the first state to unveil a FinTech Policy?
A. Gujarat
B. Maharashtra
C. Tamil Nadu
D. Kerala

Answer and Explanation

Answer: B

Maharashtra has become the first state to unveil a FinTech Policy.

Daily Current Affairs: 19 February

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for February-2018
Happy Learning!
Feb-1Feb-2Feb-3Feb-4
Feb-5Feb-6Feb-7Feb-8
Feb-9Feb-10Feb-11Feb-12
Feb-13Feb-14Feb-15Feb-16
Feb-17Feb-18Feb-19

Daily Current Affairs 19 February 2018 Current Affairs Quiz February 19 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest