Current Affairs Quiz 19 February 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 19 February 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 19 February 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 19 February 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 19 February 2019

Question 1: What is the currency of Iran?
A. Rial
B. Tehran
C. Dinar
D. Kyat

Answer and Explanation

Answer: A

Iran :- Capital – Tehran || Currency – Rial || President – Hassan Rouhani

Question 2: Andrea Levy was an ____________ author best known for the novels Small Island and The Long Song.
A. Spanish
B. British
C. German
D. French

Answer and Explanation

Answer: B

Andrea Levy was an English author best known for the novels Small Island and The Long Song. She was born in London to Jamaican parents, and her work explores topics related to British Jamaicans and how they negotiate racial, cultural and national identities.

Question 3: Climate scientist ___________, who popularised the term ‘global warming’ and was known in science circles as the ‘Grandfather of Climate Science’.
A. Wallace Smith Broecker
B. William Smith Broecker
C. Ace Smith Broecker
D. Willis Smith Broecker

Answer and Explanation

Answer: A

Climate scientist Wallace Smith Broecker, who popularised the term ‘global warming’ and was known in science circles as the ‘Grandfather of Climate Science’.

Question 4: When was ISA founded?
A. 2012
B. 2013
C. 2014
D. 2015

Answer and Explanation

Answer: D

Founded: 2015 || Head: H.E. Upendra Tripathy || Founded at: Paris, France || Membership: All members of UN || Purposes: Sustainability, Natural environment, Public transport || Headquarters: Gwal Pahari, Gurugram, Haryana, India

Question 5: Ram Vanji Sutar has designed the Statue of Unity which it is the world’s tallest statue at the height of 182 metres (597 feet) exceeding the Spring Temple Buddha, _________ by 54 meters.
A. China
B. Japan
C. Korea
D. Hong Kong

Answer and Explanation

Answer: A

Ram Vanji Sutar has designed the Statue of Unity which it is the world’s tallest statue at the height of 182 metres (597 feet) exceeding the Spring Temple Buddha, China by 54 meters.

Question 6: India’s first ‘Fulldome 3D Digital Theatre’ is installed at the Science City in ___________.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: C

India’s first ‘Fulldome 3D Digital Theatre’ is installed at the Science City in Kolkata, West Bengal.

Question 7: ____________ has inaugurated the 4th Agri Leadership Summit 2019 at the India International Horticulture Market in Ganaur, Haryana.
A. Pyare Mohan Singh
B. Krishna Mohan Singh
C. Radha Mohan Singh
D. Ram Mohan Singh

Answer and Explanation

Answer: C

Radha Mohan Singh has inaugurated the 4th Agri Leadership Summit 2019 at the India International Horticulture Market in Ganaur, Haryana.

Question 8: ___________ Prudential Mutual Fund AMC manages the Bharat-22 Exchange Traded Fund.
A. ICICI
B. Axis
C. HDFC
D. Kotak

Answer and Explanation

Answer: A

The Government of India launched the Bharat 22 ETF on 14th November 2017. Bharat 22 is an Exchange-traded fund (ETF) which will closely track the performance of the Bharat 22 Index. ICICI Prudential Mutual Fund AMC manages the Bharat-22 Exchange Traded Fund.

Question 9: ______________ has become the first woman to be elected as the president of the Astronomical Society of India.
A. GC Anupama
B. HC Anupama
C. GC Anupurna
D. HC Anupurna

Answer and Explanation

Answer: A

GC Anupama has become the first woman to be elected as the president of the Astronomical Society of India.

Question 10: _____________MC Mary Kom (On Cover Page ‘Magnificent Mary’) has been named brand ambassador of PUMA, India.
A. Wrestler
B. Boxer
C. Weightlifter
D. Powerlifter

Answer and Explanation

Answer: B

MC Mary Kom (On Cover Page ‘Magnificent Mary’) has been named brand ambassador of PUMA, India.

Daily Current Affairs: 19 February

General Knowledge Tests for February-2019
Happy Learning!
Feb.-1Feb.-2Feb.-3Feb.-4Feb.-5
Feb.-6Feb.-7Feb.-8Feb.-9Feb.-10
Feb.-11Feb.-12Feb.-13Feb.-14Feb.-15
Feb.-16Feb.-17Feb.-18Feb.-19Feb.-20
Feb.-21Feb.-22Feb.-23Feb.-24Feb.-25
Feb.-26Feb.-27Feb.-28

Daily Current Affairs 19 February 2019 Current Affairs Quiz 19 February 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest