Current Affairs Quiz 19 February 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 19 February 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 19 February 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 19 February 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 19 February 2020

Question 1:Book ‘___________: Verses on Life and Living’ is translated from the original Sanskrit by long-time career diplomat A N D Haksar.
A. ChanakyaNiti
B. Chandragupta Niti
C. Bindusara Niti
D. Ashoka Niti

Answer and Explanation

Answer: A

Book ‘Chanakya Niti: Verses on Life and Living’ is translated from the original Sanskrit by long-time career diplomat A N D Haksar.

Question 2:The Soil Health Card Day is observed on _______ of February.
A. 20th
B. 19th
C. 21st
D. 22nd

Answer and Explanation

Answer: B

The Soil Health Card Day is observed on 19th of February. Under the scheme, the government plans to issue soil cards to farmers which will carry crop-wise recommendations of nutrients and fertilisers required for the individual farms to help farmers to improve productivity through judicious use of inputs.

Question 3:__________ has become first state to enforce Performance Regulation Act for Power Department.
A. Uttar Pradesh
B. Rajasthan
C. Karnataka
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: A

Uttar Pradesh has become first state to enforce Performance Regulation Act for Power Department.

Question 4:The 3rd edition of the Global Ministerial Conference on Road Safety was held in __________, Sweden.
A. Stockholm
B. Copenhagen
C. Oslo
D. Helsinki

Answer and Explanation

Answer: A

The 3rd edition of the Global Ministerial Conference on Road Safety was held in Stockholm, Sweden.

Question 5:______________ has issued reactor license for first Arab nuclear power plant ‘Barakah Nuclear Power Plant’.
A. UAE
B. Saudi Arabia
C. Qatar
D. Iran

Answer and Explanation

Answer: A

The United Arab Emirates has issued reactor license for first Arab nuclear power plant ‘Barakah Nuclear Power Plant’.

Question 6:According to the 22nd edition of the world language database Ethnologue, Hindi is the 3rd most spoken language of the world in 2019 with ____________ speakers.
A. 715 million
B. 515 million
C. 615 million
D. 675 million

Answer and Explanation

Answer: C

According to the 22nd edition of the world language database Ethnologue, Hindi is the 3rd most spoken language of the world in 2019 with 615 million speakers.

Question 7:Who is the Director of ISRO?
A. AS Kiran Kumar
B. Satish Dhawan
C. K Sivan
D. Rakesh Sharma

Answer and Explanation

Answer: C

ISRO Director: K. Sivan || Headquarters: Bengaluru || Established: 1969.

Question 8:Microsoft has set up a new ‘Microsoft India Development Centre’ (IDC) in ____________ which is similar to IDC facilities in Bengaluru and Hyderabad.
A. Noida
B. Gurugram
C. Pune
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: A

Microsoft has set up a new ‘Microsoft India Development Centre’ (IDC) in Noida which is similar to IDC facilities in Bengaluru and Hyderabad.

Question 9:Asian Wrestling Championship will begin at the KD Jadhav Hall of Indira Gandhi Stadium in ___________.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Chandigarh
D. Ahmedabad

Answer and Explanation

Answer: A

Asian Wrestling Championship will begin at the KD Jadhav Hall of Indira Gandhi Stadium in New Delhi.

Question 10:Delhi Police along with ___________ launched the Himmat Plus app at the Indira Gandhi International (IGI) airport.
A. Ola
B. Uber
C. Meru
D. Metro

Answer and Explanation

Answer: B

Delhi Police along with Uber launched the Himmat Plus app at the Indira Gandhi International (IGI) airport.

Daily Current Affairs: 19 February

Daily Current Affairs 19 February 2020 Current Affairs Quiz 19 February 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest