Current Affairs Quiz February 2 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz February 2 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz February 2 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz February 2 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 2 February 2018

Question 1:Who won Gold in 48-51 kg category in India Open International Boxing Tournament?
A. Pinki Rani
B. Mary Kom
C. Nikhat Zareen
D. Laishram Sarita Devi

Answer and Explanation

Answer: A

Pinki Rani won Gold in the final of fly 48-51 kg category in India Open International Boxing Tournament. The five-time World Champion MC Mary Kom claimed the gold medal in 48kg weight category.

Question 2:Where was the 7th India Energy Congress held?
A. Ahmedabad
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Bhopal

Answer and Explanation

Answer: C

The 7th India Energy Congress was held in New Delhi. The theme of the 7th edition of India Energy Congress is ‘Energy 4.0: Energy Transition Towards 2030’.

Question 3:For which language was Shesh Anand Madhukar awarded Sahitya Akademi Bhasha Samman Award?
A. Maithili
B. Santhal
C. Prakrit
D. Magahi

Answer and Explanation

Answer: D

Shesh Anand Madhukar is the second writer of Magahi Language to be given Sahitya Akademi Bhasha Samman Award.

Question 4:Which nation has the world’s longest zip line measuring 2.83km in length?
A. China
B. USA
C. UAE
D. France

Answer and Explanation

Answer: C

The world’s longest zip line, measuring 2.83 km in length, has been made by the United Arab Emirates.

Question 5:Which is the first low-income country to provide universal eye care for its population?
A. Sudan
B. Rwanda
C. Nigeria
D. Kenya

Answer and Explanation

Answer: B

Rwanda has become the first low-income country to provide universal eye care for its 12 million population.

Question 6:Which country will include the sales of illegal drugs in its GDP calculations in compliance with EU rules?
A. France
B. Spain
C. Britain
D. Germany

Answer and Explanation

Answer: A

France will include the sales of illegal drugs in its GDP calculations in compliance with EU rules that require all bloc members to account for such revenues.

Question 7:Where are the headquarters of Indian Overseas Bank(IOB) located?
A. Kolkata
B. Mumbai
C. Delhi
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: D

The headquarters of Indian Overseas Bank(IOB) are located at Chennai.

Question 8:By how many points has the Sensex crashed a day after the Budget was unveiled?
A. 765
B. 812
C. 840
D. 954

Answer and Explanation

Answer: C

A day after the budget was unveiled, the benchmark index BSE Sensex closed nearly 840 points down at 35,067.

Question 9:Which bank has received Rs. 173.06 crores capital infusion from the government in the current fiscal?
A. State Bank Of India
B. India Overseas Bank
C. Punjab National Bank
D. Bank of Baroda

Answer and Explanation

Answer: B

Indian Overseas Bank(IOB) has received Rs. 173.06 crores capital infusion from the government in the current fiscal.

Question 10:When was the concept of SAGARMALA approved by the Union Cabinet?
A. 2014
B. 2015
C. 2016
D. 2017

Answer and Explanation

Answer: B

The concept of SAGARMALA was approved by the Union Cabinet in 2015.

Daily Current Affairs: 2 February

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for February-2018
Happy Learning!
Feb-1Feb-2Feb-3Feb-4

Daily Current Affairs 2 February 2018 Current Affairs Quiz February 2 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest