Current Affairs Quiz 20 February 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 20 February 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 20 February 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 20 February 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 20 February 2020

Question 1:The Chief of the Defence staff General BipinRawat has announced the plan of establishing the first Integrated Tri-Services Command by ___________ 2020.
A. June
B. July
C. December
D. October

Answer and Explanation

Answer: A

The Chief of the Defence staff General Bipin Rawat has announced the plan of establishing the first Integrated Tri-Services Command by June 2020.

Question 2:Indian Government has decided to rename ‘The Institute for Defence Studies and Analyses’ (IDSA), ______ as ‘Manohar Parrikar Institute for Defence Studies and Analyses’.
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Pune
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: B

Indian Government has decided to rename ‘The Institute for Defence Studies and Analyses’ (IDSA), New Delhi as ‘Manohar Parrikar Institute for Defence Studies and Analyses’.

Question 3:__________ has become the first single-use plastic-free airport of India.
A. Indira Gandhi International Airport
B. Begumpet Airport
C. Chattrapati Shivaji International Airport
D. Rajiv Gandhi International Airport

Answer and Explanation

Answer: A

IGI Airport of Delhi has become the first single-use plastic-free airport of India.

Question 4:The ___________ February has been observed globally as the World Day of Social Justice.
A. 20th
B. 21st
C. 22nd
D. 23rd

Answer and Explanation

Answer: A

The 20th February has been observed globally as the World Day of Social Justice. Theme: ‘Closing the Inequalities Gap to Achieve Social Justice’.

Question 5:Ashraf Ghani has won a second term as President of the _________.
A. Afghanistan
B. Pakistan
C. Iran
D. Maldives

Answer and Explanation

Answer: A

Ashraf Ghani has won a second term as President of the Afghanistan.

Question 6:____________ has appointed former New South Wales premier Barry O’Farrell as the next high commissioner to India.
A. South Africa
B. France
C. Australia
D. New Zealand

Answer and Explanation

Answer: C

Australia has appointed former New South Wales premier Barry O’Farrell as the next high commissioner to India.

Question 7:_________________ has given its approval to JSW Steel to take over the debt-laden Bhushan Power & Steel (BPSL).
A. National Consumer Disputes Redressal Commission
B. Supreme Court of India
C. National Company Law Appellate Tribunal
D. National Company Law Tribunal

Answer and Explanation

Answer: C

National Company Law Appellate Tribunal (NCLAT) has given its approval to JSW Steel to take over the debt-laden Bhushan Power & Steel (BPSL).

Question 8:Where is the headquarter of International Olympic Committee?
A. Lausanne
B. Geneva
C. Basel
D. Vienna

Answer and Explanation

Answer: A

IOC: Headquarters: Lausanne, Switzerland || President: Thomas Bach.

Question 9:_____________ of India has won Cairns Cup chess tournament held at St.Louis, USA.
A. Koneru Humpy
B. Harika Dronavalli
C. Antoaneta Stefanova
D. Hou Yifan

Answer and Explanation

Answer: A

Koneru Humpy of India has won Cairns Cup chess tournament held at St.Louis, USA.

Question 10:Tokyo 2020 Organising Committee has revealed the official motto as ______________.
A. United by Ethics
B. United by Emotion
C. United by Nations
D. United by Themes

Answer and Explanation

Answer: B

Tokyo 2020 Organising Committee has revealed the official motto as ‘United by Emotion’.

Daily Current Affairs: 20 February

Daily Current Affairs 20 February 2020 Current Affairs Quiz 20 February 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest