Current Affairs Quiz February 21 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz February 21 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz February 21 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz February 21 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 21 February 2018

Question 1:Who is the state partner for World Congress on Information Technology(WCIT) and Nasscom India Leadership Forum(ILF)?
A. Maharashtra
B. Gujarat
C. Andhra Pradesh
D. Telangana

Answer and Explanation

Answer: D

Telangana is the state partner for both Nasscom India Leadership Forum(ILF) and World Congress on Information Technology(WCIT).

Question 2:Which state government is going to launch ‘Asmita Yojana’?
A. Maharashtra
B. Madhya Pradesh
C. Gujarat
D. Tamil Nadu

Answer and Explanation

Answer: A

‘Asmita Yojana’ will be rolled out on the International Women’s Day by Maharashtra govt to provide subsidized sanitary pads to school girls and women.

Question 3:About how much is the percentage increase in allocations for the Ministry of Planning in 2018-19?
A. 10%
B. 15%
C. 20%
D. 30%

Answer and Explanation

Answer: C

Allocations for the Ministry of Planning have increased by more than 20% over last year i.e. to Rs.339.65 crore in 2018-19 from Rs.279.79 crore in 2017-18, according to the Minister of State for Planning Shri Rao Inderjit Singh.

Question 4:Which state government has made vaccination compulsory for school admissions from the next academic year onwards?
A. Kerala
B. Tamil Nadu
C. Karnataka
D. Andhra Pradesh

Answer and Explanation

Answer: A

Kerala govt has made vaccination compulsory for school admissions from next academic year onwards. Parents will have to show details of shots given to children at the time of enrolment in schools.

Question 5:Which of the following country is not participating in the Cobra Gold Military Exercise which is to be held in Thailand?
A. Indonesia
B. India
C. Malaysia
D. The US

Answer and Explanation

Answer: B

India is not participating in the Cobra gold military exercise. This year 7 countries are participating in Cobra Gold- the US, Thailand, Indonesia, Japan, Malaysia, South Korea and Singapore.

Question 6:Between which two countries, ‘Garuda Shakti’ joint military exercise takes place?
A. India-Sri Lanka
B. India-Nepal
C. India-Bhutan
D. India-Indonesia

Answer and Explanation

Answer: D

The sixth edition of annual exercise named ‘Garuda Shakti’ takes place between Indian and Indonesian armies which has began in Bandung, Indonesia.

Question 7:Who has set the new record of time 34.41 in men’s 500-meter speed skating in Winter Olympics?
A. Jamie Montgomery
B. Havard Lorentzen
C. Casey Fitzrandolph
D. Harvey Russo

Answer and Explanation

Answer: B

Norway’s Havard Lorentzen won the men’s 500-meter speed skating by a margin of just 0.01 seconds to set a Winter Olympics record. Lorentzen finished the race in a time 34.41, surpassing the previous record of 34.42 set by USA’s Casey Fitzrandolph in 2002.

Question 8:Which country claims ‘Petro’, state-backed crypto-currency, as the world’s first state-issued crypto-asset?
A. Uruguay
B. Paraguay
C. Venezuela
D. Chile

Answer and Explanation

Answer: C

Venezuela claims ‘Petro’ as the world’s first state-issued crypto-asset. Recently, Venezuela formally launched a pre-sale of its state-backed crypto-currency ‘Petro’ in a bid to recover from its worst financial crisis.

Question 9:Which rank was secured by India among 52 low-middle income countries in rankings based on their newborn mortality rate(NMR) by UNICEF?
A. 10
B. 12
C. 15
D. 18

Answer and Explanation

Answer: B

India has ranked 12th worst among 52 low-middle income countries while Pakistan is the worst with 45.6 newborn deaths per 1,000 live births.

Question 10:How many times the World Congress on Information Technology(WCIT) has been held in India?
A. 1
B. 3
C. 4
D. 6

Answer and Explanation

Answer: A

The WCIT is held for the first time in India (Hyderabad).

Daily Current Affairs: 21 February

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for February-2018
Happy Learning!
Feb-1Feb-2Feb-3Feb-4
Feb-5Feb-6Feb-7Feb-8
Feb-9Feb-10Feb-11Feb-12
Feb-13Feb-14Feb-15Feb-16
Feb-17Feb-18Feb-19Feb-20
Feb-21

Daily Current Affairs 21 February 2018 Current Affairs Quiz February 21 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest