Current Affairs Quiz 21 February 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 21 February 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 21 February 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 21 February 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 21 February 2019

Question 1:_________ has been celebrating International Mother Language Day
A. UNESCO
B. UNICEF
C. UNDP
D. ICAN

Answer and Explanation

Answer: A

UNESCO has been celebrating International Mother Language Day for nearly 20 years with the aim of preserving this linguistic diversity and promoting mother tongue-based multilingual education

Question 2:Where is the headquarter of IOC?
A. Bern
B. Lausanne
C. Vienna
D. Hague

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: Lausanne, Switzerland || Founded: 23 June 1894, Paris, France || Founders: Pierre de Coubertin, Demetrius Vikelas || Leaders: Jacques Rogge, Thomas Bach, Yu Zaiqing || Type of business: Sport’s governing body

Question 3:Where is the headquarter of HDFC ERGO General Insurance Company?
A. Mumbai
B. Kolkata
C. Chennai
D. New Delhi

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Mumbai || CEO: Mr. Ritesh Kumar || Executive vice president: Mr. Dayananda V. Shetty || Parent organization: Housing Development Finance Corporation

Question 4:Google Inc. was founded on 4 September ________.
A. 1995
B. 1996
C. 1997
D. 1998

Answer and Explanation

Answer: D

CEO: Sundar Pichai || Founded: 4 September 1998, Menlo Park, California, United States || Parent organization: Alphabet Inc. (2015–) || Headquarters: Mountain View, California, United States || Founders: Larry Page, Sergey Brin

Question 5:Govt. has approved additional Dearness Allowance of 3% over the existing rate of ________ of the basic pay or pension to Central government employees and pensioners.
A. 9%
B. 10%
C. 8%
D. 11%

Answer and Explanation

Answer: A

Govt. has approved additional Dearness Allowance of 3% over the existing rate of 9% of the basic pay or pension to Central government employees and pensioners.

Question 6:In February 2019, Government has approved Recapitalisation of Rs 48239 crore in ________ Public Sector Banks.
A. 10
B. 11
C. 12
D. 14

Answer and Explanation

Answer: C

Government has approved Recapitalisation of Rs 48239 crore in 12 Public Sector Banks.

Question 7:Nicol David is a __________ female professional squash player.
A. British
B. American
C. Malaysian
D. Indonesian

Answer and Explanation

Answer: C

Nicol David is a Malaysian female professional squash player, currently ranked world number 6. Beginning in August 2006, David was the world number one for a record-breaking 108 consecutive months, finally ceding the ranking in September 2015 to Raneem El Weleily.

Question 8:The World Day of Social Justice was observed on __________.
A. 22 February
B. 21 February
C. 20 February
D. 23 February

Answer and Explanation

Answer: C

The World Day of Social Justice was observed on 20 February. || Theme :- ‘If You Want Peace and Development, Work for Social Justice’.

Question 9:____________, Kerala will host Attukal Pongala, world’s largest religious congregation of women.
A. Thiruvananthapuram
B. Kochi
C. Kozhikode
D. Waynad

Answer and Explanation

Answer: A

Thiruvananthapuram, Kerala will host Attukal Pongala, world’s largest religious congregation of women.

Question 10:Who is the current President of the International Olympic Committee?
A. Jacques Rogge
B. Thomas Bach
C. Yu Zaiqing
D. Takahiko Nakaho

Answer and Explanation

Answer: B

Thomas Bach, OLY is a German lawyer and former Olympic fencer. Bach is the ninth and current President of the International Olympic Committee, and a former member of the German Olympic Sports Confederation Executive Board.

Daily Current Affairs: 21 February

General Knowledge Tests for February-2019
Happy Learning!
Feb.-1Feb.-2Feb.-3Feb.-4Feb.-5
Feb.-6Feb.-7Feb.-8Feb.-9Feb.-10
Feb.-11Feb.-12Feb.-13Feb.-14Feb.-15
Feb.-16Feb.-17Feb.-18Feb.-19Feb.-20
Feb.-21Feb.-22Feb.-23Feb.-24Feb.-25
Feb.-26Feb.-27Feb.-28

Daily Current Affairs 21 February 2019 Current Affairs Quiz 21 February 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest