Current Affairs Quiz 21 February 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 21 February 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 21 February 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 21 February 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 21 February 2020

Question 1:The constitution of the ‘_____________ Law Commission of India’ has received the approval from Union Cabinet.
A. 22nd
B. 23rd
C. 24th
D. 25th

Answer and Explanation

Answer: A

The constitution of the ’22nd Law Commission of India’ has received the approval from Union Cabinet.

Question 2:Government of India will set-up the Central Consumer Protection Authority in _____________ 2020.
A. March
B. April
C. July
D. June

Answer and Explanation

Answer: B

Government of India will set-up the Central Consumer Protection Authority in April 2020. Aim: To address various issues related to consumer rights, unfair trade practices, misleading advertisements and imposing penalties for selling spurious and adulterated products.

Question 3:The Kala Kumbh Exhibition was organized by the Ministry of Textiles in ____________.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Pune
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: A

The Kala Kumbh Exhibition was organized by the Ministry of Textiles in New Delhi.

Question 4:Union Cabinet has approved the Phase-2 of the Swachh Bharat Mission, Grameen till ___________, which will focus on Open Defecation Free Plus (ODF Plus).
A. 2024-25
B. 2023-24
C. 2025-26
D. 2022-23

Answer and Explanation

Answer: A

Union Cabinet has approved the Phase-2 of the Swachh Bharat Mission, Grameen till 2024-25, which will focus on Open Defecation Free Plus (ODF Plus).

Question 5:What is the currency of Bangladesh?
A. Taka
B. Dinar
C. Rupiah
D. Kyat

Answer and Explanation

Answer: A

Prime Minister of Bangladesh: Sheikh Hasina || Capital: Dhaka || Currency: Taka

Question 6:External Affairs Minister _____________ will inaugurate Indian Pavilion at 70th Berlin International Film Festival.
A. K. Subrahmanyam
B. Sanjay Subrahmanyam
C. Dr S Jaishankar
D. Dhruva Jaishankar

Answer and Explanation

Answer: C

External Affairs Minister Dr S Jaishankar will inaugurate Indian Pavilion at 70th Berlin International Film Festival.

Question 7:____________ has test-fired Ra’ad II Nuclear-Capable Air-Launched Cruise Missile.
A. Afghanistan
B. Iran
C. Pakistan
D. Bangladesh

Answer and Explanation

Answer: C

Pakistan has test-fired Ra’ad II Nuclear-Capable Air-Launched Cruise Missile.

Question 8:Biocon’s Chairman and Managing Director ______________ has been declared EY Entrepreneur of the Year 2019.
A. Kiran Mazumdar Shaw
B. Roshni Nadar
C. Sudha Murty
D. Chanda Kochhar

Answer and Explanation

Answer: A

Biocon’s Chairman and Managing Director Kiran Mazumdar Shaw has been declared EY Entrepreneur of the Year 2019.

Question 9:Gujarat Government has signed an MoU with ____________ to facilitate approval of loans to entrepreneurs in the MSME sector with ease and within a short time-frame.
A. SBI
B. PNB
C. BOI
D. IOB

Answer and Explanation

Answer: A

Gujarat Government has signed an MoU with SBI to facilitate approval of loans to entrepreneurs in the MSME sector with ease and within a short time-frame.

Question 10:_______________ has ranked 16th among the top 100 universities of under ‘Times Higher Education’s (THE) Emerging Economies University Rankings 2020’.
A. IIT-B
B. IISc
C. JNU
D. BHU

Answer and Explanation

Answer: B

The Indian Institute of Science (IISc) has ranked 16th among the top 100 universities of under ‘Times Higher Education’s (THE) Emerging Economies University Rankings 2020’.

Daily Current Affairs: 21 February

Daily Current Affairs 21 February 2020 Current Affairs Quiz 21 February 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest