Current Affairs Quiz February 23 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz February 23 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz February 23 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz February 23 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 23 February 2018

Question 1:Which district has set a record by constructing 11,244 toilets in 100 hours?
A. Gopalganj, Bihar
B. Beed, Maharashtra
C. Vizianagaram, Andhra Pradesh
D. Bhopal, Madhya Pradesh

Answer and Explanation

Answer: A

Gopalganj district in Bihar has set a record by constructing 11,244 toilets in 100 hours. The previous record was set in March 2017 Andhra Pradesh’s Vizianagaram district, where 10,499 toilets were built in 100 hours.

Question 2:Which state government has launched ‘Parivartan’ scheme?
A. Maharashtra
B. Madhya Pradesh
C. Gujarat
D. Haryana

Answer and Explanation

Answer: D

CM of Haryana launched Parivartan scheme designed to address 10 issues, including cleanliness and pollution, in 46 developmental blocks of the state.

Question 3:In which state a Centre for Agriculture, with the collaboration of Israeli expertise, is going to be established?
A. Meghalaya
B. Mizoram
C. Tripura
D. Manipur

Answer and Explanation

Answer: B

Mr. Daniel Carmon, Israeli Ambassador to India, has stated that a Centre for Agriculture, with the collaboration of Israeli expertise , is going to be inaugurated in Mizoram in March 2018. This will be the first such centre in the North-East Region of India that is being established with Israeli collaboration.

Question 4:Which rank has been secured by India in Global Passport Index?
A. 73
B. 89
C. 100
D. 123

Answer and Explanation

Answer: A

With a visa-free score of 57, India has ranked 73rd, falling below Saudi Arabia and Zimbabwe. Afghanistan ranked last on the list.

Question 5:When was Canada’s International Developmental Research Center(IDRC) formed?
A. 1965
B. 1969
C. 1972
D. 1978

Answer and Explanation

Answer: C

Canada’s International Developmental Research Center(IDRC) was founded in 1972 and Jean Lebel is the President of IDRC. Recently, MoU has been signed between India and International Developmental Research Centre(IDRC)

Question 6:Who is the founder of Paytm?
A. Vijay Shekhar Sharma
B. Madhur Deora
C. Shankar Prasad Nath
D. Harshit Goel

Answer and Explanation

Answer: A

Vijay Shekar Sharma is the founder of the Paytm.

Question 7:By how many percent has the debt of wilful defaulters risen as compared to in 2013?
A. 230%
B. 280%
C. 340%
D. 400%

Answer and Explanation

Answer: C

The debt of wilful defaulters has risen by 340% if compared with 2013. According to an analysis of publicly available data, over 9,300 wilful defaulters in India owe more than Rs.1.1 trillion to banks.

Question 8:According to a report by charity group Oxfam, how much percent of country’s GDP is the total wealth of Indian billionaires?
A. 10%
B. 15%
C. 20%
D. 25%

Answer and Explanation

Answer: B

A report by charity group Oxfam has revealed, the total wealth of Indian billionaires is 15% of the country’s GDP.

Question 9:Who became the first-ever batsman to slam six sixes in an over in international cricket, against Netherlands in 2007 World Cup?
A. Steve Smith
B. Ricky Ponting
C. Chris Gayle
D. Herschelle Gibbs

Answer and Explanation

Answer: D

Herschelle Gibbs, former South African cricketer, who turns 44 today, became the first-ever batsman to slam six sixes in an over in international cricket, against Netherlands in 2007 World Cup.

Question 10:How many Canadian local players will be playing in every squad of the ‘Global T20 Canada’?
A. 2
B. 3
C. 4
D. 6

Answer and Explanation

Answer: C Four Canadian local players will be playing in every squad of the league.

Daily Current Affairs: 23 February

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for February-2018
Happy Learning!
Feb-1Feb-2Feb-3Feb-4
Feb-5Feb-6Feb-7Feb-8
Feb-9Feb-10Feb-11Feb-12
Feb-13Feb-14Feb-15Feb-16
Feb-17Feb-18Feb-19Feb-20
Feb-21Feb-22Feb-23

Daily Current Affairs 23 February 2018 Current Affairs Quiz February 23 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest