Current Affairs Quiz 24 February 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 24 February 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 24 February 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 24 February 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 24 February 2020

Question 1: The first edition of the Bharat-Bangla Paryatan Utsav-Tourism festival has started in ________.
A. Agartala
B. Kohima
C. Kolkata
D. Dispur

Answer and Explanation

Answer: A

Explanation The first edition of the Bharat-Bangla Paryatan Utsav-Tourism festival has started in Agartala, Tripura.

Question 2: The Geological Survey of India has found Gold reserves in which district of Uttar Pradesh?
A. Varanasi
B. Sonbhadra
C. Lucknow
D. Kanpur

Answer and Explanation

Answer: B

Explanation The Geological Survey of India has found Gold reserves in Sonbhadra district of Uttar Pradesh.

Question 3: Who was recently appointed as an adviser to the Prime Minister of India?
A. Amarjeet Sinha
B. Bhasker Khulbe
C. Both A and B
D. None of the above

Answer and Explanation

Answer: C

Explanation Retired IAS officers Amarjeet Sinha and Bhaskar Khulbe have been appointed as the Advisers to Prime Minister Narendra Modi. It was appointed by the Appointments Committee of the Cabinet.

Question 4: India’s first Floating Jetty has been inaugurated in which state?
A. Goa
B. Maharashtra
C. Gujrat
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: A

Explanation India’s first Floating Jetty has been inaugurated by the Minister of State for Shipping Mansukh Mandaviya in Goa.

Question 5: Which country will host ‘India by the Nile’ fest?>
A. South Africa
B. Sudan
C. Egypt
D. North Korea

Answer and Explanation

Answer: C

Explanation Egypt will host ‘India by the Nile’ fest in March.

Question 6: Sri Lankan Government formally announced its decision to withdraw from the UNHRC resolution. The full form of UNHRC is____
A. United Nations Human Rights Council
B. United Nations Human Religious Council
C. United Nations Human Rights Corporation
D. None of these

Answer and Explanation

Answer: A

Explanation UNHRC stands for United Nations Human Rights Council. UNHRC: Headquarters: Geneva, Switzerland || Founded: 15 March 2006 || Head: President; Coly Seck

Question 7: ‘PM KISAN’ Mobile Application has been launched by _________.
A. Piyush Goyal
B. Narendra Singh Tomar
C. Ravi Shankar Prasad
D. Ram Vilas Paswan

Answer and Explanation

Answer: B

Explanation ‘PM KISAN’ Mobile Application has been launched by Agriculture Minister Narendra Singh Tomar.

Question 8: ________ and SBI Foundation have joined hands to up-skill youth with disabilities for BFSI jobs.
A. Microsoft
B. Facebook
C. Google
D. Twitter

Answer and Explanation

Answer: A

Explanation Microsoft and SBI Foundation have joined hands to up-skill youth with disabilities for BFSI jobs.

Question 9: SBI Card has partnered with ___________ to launch retail co-branded credit cards.
A. Landmark group
B. Petrofac
C. Max fashion
D. Lifestyle

Answer and Explanation

Answer: A

Explanation SBI Card has partnered with Landmark Group to launch retail co-branded credit cards.

Question 10: The ESPN sportsperson of the year (Female) is:
A. Saina Nehwal
B. P.V Sindhu
C. Koneru Hampy
D. None of the above

Answer and Explanation

Answer: B

Explanation Sportsperson of the Year (Female): PV Sindhu (Badminton)

Daily Current Affairs: 24 February

Daily Current Affairs 24 February 2020 Current Affairs Quiz 24 February 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest