Current Affairs Quiz February 25 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz February 25 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz February 25 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz February 25 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 25 February 2018

Question 1:Who became the number one bowler in ODI and T20I?
A. Rashid Khan
B. R Ashwin
C. B Kumar
D. Kagiso Rabada

Answer and Explanation

Answer: A

Rashid Khan, Afghanistan’s 19-year-old spinner Rashid Khan, has become the number one bowler in both ODI and T20I cricket.

Question 2:Which bank has the highest amount of wilful defaults till December 2017?
A. State Bank of India
B. Punjab National Bank
C. HDFC Bank
D. Bank of India

Answer and Explanation

Answer: A

India’s largest lender SBI has the highest amount of wilful defaults amounting to Rs.27,716 crore till December 2017.

Question 3:Which state held the Garbage Festival?
A. Odisha
B. Chhattisgarh
C. Jharkhand
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: B

Chhattisgarh is the first state to hold Garbage Festival.

Question 4:Who won the men’s single of Austrian Open badminton tournament recently?
A. K Srikanth
B. Prannoy Kumar
C. Parupalli Kashyap
D. June Wei Cheam

Answer and Explanation

Answer: C

Parupalli Kashyap beat Malaysia’s June Wei Cheam in straight games in the men’s single final to clinch the Austrian Open International Challenge.

Question 5:Which Indian pacer has taken the most wickets in a bilateral T20I series?
A. Jasprit Bumrah
B. R Ashwin
C. Ashish Nehra
D. B Kumar

Answer and Explanation

Answer: D

Bhuvaneshwar Kumar took 7 wickets in the three T20I against S Africa to set record for the most wickets by an Indian pacer in a bilateral T20I series.

Question 6:Which institution approved a 30-day ceasefire resolution in Syria to allow for humanitarian aid deliveries and medical evacuations?
A. UNHCR
B. UN Security Council
C. World Bank
D. IMF

Answer and Explanation

Answer: B

The United Nations Security Council unanimously approved a 30-day ceasefire resolution in Syria to allow for humanitarian aid deliveries and medical evacuations. The resolution comes after week-long airstrikes and bombings that killed over 500 people in the country’s Eastern Ghouta enclave.

Question 7:By which academic session, NCERT syllabus will be reduced to half as said by HRD Minister Prakash Javadekar?
A. 2021
B. 2020
C. 2019
D. 2018

Answer and Explanation

Answer: C

Prakash Javadekar, Union Human Resources Development Minister, said NCERT syllabus will be reduced to half from the 2019 academic session. This move is aimed at ensuring that students get time to pursue other activities for their all-round development.

Question 8:Which commission has observed that children are forced to rape for survival in South Sudan war?
A. UNICEF
B. Amnesty International
C. ECOSOC
D. UN Human Rights Commission

Answer and Explanation

Answer: D

The UN Human Rights Commission has said that the children in South Sudan are forced to rape their relatives as well as watch them murdered in order to remain alive. The commission added that civilians has had their eyes gouged out, throats slit or were castrated.

Question 9:With which software the RBI has asked banks to integrate SWIFT interbank messaging system?
A. Banking Solution
B. Joint Solution
C. Central Banking Solution
D. Core Banking Solution

Answer and Explanation

Answer: D

RBI has asked banks to integrate SWIFT interbank messaging system with Core Banking Solution(CBS) by April 30. CBS is a software that supports the daily transactions and accounts within a bank internally.

Question 10:Who is world no. 2 bowler in T20I?
A. Jasprit Bumrah
B. B Kumar
C. R Ashwin
D. Ish Sodhi

Answer and Explanation

Answer: D

New Zealand’s Ish Sodhi is world no. 2 bowler in T20I. He was born in Punjab, India.

Daily Current Affairs: 25 February

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for February-2018
Happy Learning!
Feb-1Feb-2Feb-3Feb-4
Feb-5Feb-6Feb-7Feb-8
Feb-9Feb-10Feb-11Feb-12
Feb-13Feb-14Feb-15Feb-16
Feb-17Feb-18Feb-19Feb-20
Feb-21Feb-22Feb-23Feb-24
Feb-25

Daily Current Affairs 25 February 2018 Current Affairs Quiz February 25 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest