Current Affairs Quiz 26 February 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 26 February 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 26 February 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 26 February 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 26 February 2020

Question 1:Which of the following has won The Best Film Award at Dadasaheb Phalke International Film Festival Awards 2020?
A. Super 30
B. Gully Boy
C. Kesari
D. Article 15

Answer and Explanation

Answer: A

Best Film: Super 30 || Best Actor: Hrithik Roshan (Super 30)

Question 2:The _________ of India M Venkaiah Naidu released the Book ‘Death- An Inside Story’ which is authored by JaggiVasudev, but famously known as Sadhguru.
A. President
B. Vice President
C. Prime Minister
D. Home Minister

Answer and Explanation

Answer: B

The Vice President of India M Venkaiah Naidu released the Book ‘Death- An Inside Story’ which is authored by Jaggi Vasudev, but famously known as Sadhguru.

Question 3:Central Excise Day is celebrated on_____________ across India.
A. February 24
B. February 25
C. February 26
D. February 27

Answer and Explanation

Answer: A

Central Excise Day is celebrated on February 24 across India. Chairman of Central Board of Excise and Custom: M. Ajit Kumar.

Question 4:The International Judicial Conference was held in ____________ which was addressed by PM Modi.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

The International Judicial Conference was held in New Delhi which was addressed by PM Modi.

Question 5:The 9th Edition of SCO’s Defence Experts Working Group meeting was held in ____________.
A. Pakistan
B. India
C. China
D. Russia

Answer and Explanation

Answer: A

The 9th Edition of SCO’s Defence Experts Working Group meeting was held in Pakistan.

Question 6:India and ____________ have finalized defence deals worth 3 billion dollars.
A. UK
B. Russia
C. USA
D. France

Answer and Explanation

Answer: C

India and the United States have finalized defence deals worth 3 billion dollars.

Question 7:Where is the headquarter of SEBI?
A. Chennai
B. Kolkata
C. Mumbai
D. New Delhi

Answer and Explanation

Answer: C

Founded: 12 April 1992 || Sector: Securities market || Jurisdiction: India || Headquarters: Mumbai || Type: Statutory corporation || Chairperson: Ajay Tyagi

Question 8:___________ has sanctioned over Rs 400 crore to boost infrastructure in the Union Territory of Jammu and Kashmir.
A. NABARD
B. RBI
C. ADB
D. IMF

Answer and Explanation

Answer: A

NABARD has sanctioned over Rs 400 crore to boost infrastructure in the Union Territory of Jammu and Kashmir.

Question 9:The 2020 Asian Wrestling Championships was held at the KD Jadhav Indoor Stadium, Indira Gandhi Arena, ______ in India.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Jaipur
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: A

The 2020 Asian Wrestling Championships was held at the KD Jadhav Indoor Stadium, Indira Gandhi Arena, New Delhi in India.

Question 10:____________ has launched ‘UPI Chalega’ campaign for payment mode to gain currency.
A. RBI
B. NPCI
C. IBA
D. IBRST

Answer and Explanation

Answer: B

NPCI has launched ‘UPI Chalega’ campaign for payment mode to gain currency.

Daily Current Affairs: 26 February

Daily Current Affairs 26 February 2020 Current Affairs Quiz 26 February 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest