Current Affairs Quiz 27 February 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 27 February 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 27 February 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 27 February 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 27 February 2019

Question 1: The Sports Authority of India is the apex national sports body of India, established in _________.
A. 1984
B. 1989
C. 1999
D. 1994

Answer and Explanation

Answer: A

The Sports Authority of India is the apex national sports body of India, established in 1984 by the Ministry of Youth Affairs and Sports of Government of India for the development of sport in India.

Question 2: Where is the headquarter of Federation of Motor Sports Clubs of India?
A. New Delhi
B. Chennai
C. Mumbai
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: Chennai || Founded: 1971 || Membership: FIA, FIM || Type of business: Sport’s governing body

Question 3: Who is the CEO of Dhanlaxmi Bank?
A. T Latha
B. Asha M
C. Sushama Swamy
D. J Kavitha

Answer and Explanation

Answer: A

Dhanlaxmi Bank Ltd is an old private sector bank headquartered in Thrissur City, Kerala, India. || CEO: T Latha

Question 4: Who is the first recipient of Gandhi Peace Prize?
A. Julius Nyerere
B. Yōhei Sasakawa
C. Mother Teresa
D. Swaraj Pukar

Answer and Explanation

Answer: A

Established: 1995 || First winner: Julius Nyerere || Last winner: Yōhei Sasakawa || Total awarded: 17 || Reward: 1 crore INR (10 million) || Sponsor: Government of India || Julius Kambarage Nyerere was a Tanzanian anti-colonial activist, politician, and political theorist. He governed Tanganyika as Prime Minister from 1961 to 1963 and then as President from 1963 to 1964, after which he led its successor state, Tanzania, as President from 1964 to 1985.

Question 5: Who is the chairman of DRDO?
A. G. Satheesh Reddy
B. AS Kiran Kumar
C. KV Kamath
D. S Banga

Answer and Explanation

Answer: A

The Defence Research and Development Organisation is an agency of the Government of India, charged with the military’s research and development, headquartered in New Delhi, India.

Question 6: India has ranked ____________ in the overall ‘Inclusive Internet Index 2019’, A Facebook-led study.
A. 49th
B. 48th
C. 47th
D. 46th

Answer and Explanation

Answer: C

India has ranked 47th in the overall ‘Inclusive Internet Index 2019’, A Facebook-led study.

Question 7: __________ has topped The Passport Index of 2019.
A. USA
B. UK
C. UAE
D. USSR

Answer and Explanation

Answer: C

UAE has topped The Passport Index of 2019. || India’s Rank: – 67 in 2019. || The Passport Index of 2019 ranks around 199 countries on their Visa-Free Scores and their ranking according to the UNDP HDI index.

Question 8: Who is the President of Bangladesh?
A. Abdul Hamid
B. Abdul Habib
C. Abdul Ahmed
D. Abdul Ameen

Answer and Explanation

Answer: A

Capital: Dhaka || Currency: Bangladeshi taka || Prime minister: Sheikh Hasina || President: Abdul Hamid

Question 9: Tamil Nadu became the first state to have __________ as its second Coast Guard district headquarters.
A. Selem
B. Tirunelveli
C. Thanjavur
D. Thoothukudi

Answer and Explanation

Answer: D

Tamil Nadu became the first state to have ‘Thoothukudi’ as its second Coast Guard district headquarters.

Question 10: JP Nadda, Union Minister of ____________, has inaugurated the ‘4th Global Digital Health Partnership Summit’ in New Delhi.
A. Rural Development
B. Health and Family Welfare
C. Home (Independent Charge)
D. Earth Science and Technology

Answer and Explanation

Answer: B

JP Nadda has inaugurated the ‘4th Global Digital Health Partnership Summit’ in New Delhi.

Daily Current Affairs: 27 February

General Knowledge Tests for February-2019
Happy Learning!
Feb.-1Feb.-2Feb.-3Feb.-4Feb.-5
Feb.-6Feb.-7Feb.-8Feb.-9Feb.-10
Feb.-11Feb.-12Feb.-13Feb.-14Feb.-15
Feb.-16Feb.-17Feb.-18Feb.-19Feb.-20
Feb.-21Feb.-22Feb.-23Feb.-24Feb.-25
Feb.-26Feb.-27

Daily Current Affairs 27 February 2019 Current Affairs Quiz 27 February 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest