Current Affairs Quiz February 28 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz February 28 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz February 28 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz February 28 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 28 February 2018

Question 1:Who has released the book ‘India 2018’?
A. PM Narendra Modi
B. President Ram Nath Kovind
C. HRD Minister Prakash Javadekar
D. I&B Minister Smriti Irani

Answer and Explanation

Answer: D

Smriti Irani, Information and Broadcasting Minister, released ‘India 2018’ and ‘Bharat 2018’(Hindi version). The books are available in both the prints and online versions. The book has entered into its 62nd year of publication.

Question 2:Which country has offered to recognize Taliban as a legitimate political group?
A. Pakistan
B. Afghanistan
C. China
D. Turkmenistan

Answer and Explanation

Answer: B

Ashraf Ghani, Afghanistan President, offered to recognize Taliban as a legitimate political group in order to end the 16-year-long war. Ghani said, “We are making this offer without preconditions to lead to a peace agreement”.

Question 3:In which city of Belgium, free public transport on days of excessive air pollution is provided?
A. Brussels
B. Herzegovina
C. Lorraine
D. Alsace

Answer and Explanation

Answer: A

Free public transport on days of excessive air pollution is provided under new emergency rules in Belgium’s capital Brussels. Speed limits of cars would be reduced by a third and wood fires will be banned unless they are the only source of heating for households.

Question 4:Which country has approved major cities to ban diesel cars, in a move aimed at combating air pollution?
A. France
B. Italy
C. Germany
D. Spain

Answer and Explanation

Answer: C

Germany’s Federal Administrative Court ruled in favour of allowing major cities to ban diesel cars, in a move aimed at combating air pollution. The campaign to impose strict measures against polluting vehicles gained strength after the Volkswagen emission scandal.

Question 5:How much is India’s 2018 GDP growth estimate for 2018, according to the credit rating agency Moody’s?
A. 7.6%
B. 7.8%
C. 8%
D. 8.1%

Answer and Explanation

Answer: A

Credit rating agency Moody’s has kept India’s GDP growth estimate unchanged at 7.6% for the calendar year 2018. Moody’s said that Indian economy has started to recover from the “negative impact” of demonetization and disruption related to the rollout of the GST.

Question 6:To how many percent the Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) recently lowered the interest rate from 8.65%?
A. 8.23%
B. 8.31%
C. 8.45%
D. 8.55%

Answer and Explanation

Answer: D

The EPFO recently lowered the interest rate from 8.65% to 8.55% for 2017-2018.

Question 7:How many percent of market capitalization has PNB lost since the Nirav Modi fraud was disclosed to the public?
A. 80%
B. 65%
C. 40%
D. 10%

Answer and Explanation

Answer: C

PNB has lost around 40% of its market capitalization since the fraud was disclosed to the public.

Question 8:How many Laureus awards have been won by Roger Federer?
A. 4
B. 6
C. 7
D. 9

Answer and Explanation

Answer: B

Federer was also awarded Comeback of the Year, making him the most decorated winner in Laureus’ history with six awards.

Question 9:Who has been awarded the Laureus Sportswoman of the Year award?
A. Maria Sharapova
B. Venus Williams
C. Serena Williams
D. Caroline Wozniacki

Answer and Explanation

Answer: C

23-times Grand Slam champion Serena Williams won the Laureus Sportswoman of the Year award while Roger Federer has been awarded the Laureus Sportsman of the Year award.

Question 10:Which court has said that age cannot be a criterion for granting bail to the accused?
A. Bombay High Court
B. Supreme Court
C. Madras High Court
D. Allahabad High Court

Answer and Explanation

Answer: A

The Bombay High Court said that the age cannot be a criterion for granting bail to the accused. The court added, the manner and brutality of committing the crime is considered while granting the bail.

Daily Current Affairs: 28 February

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for February-2018
Happy Learning!
Feb-1Feb-2Feb-3Feb-4
Feb-5Feb-6Feb-7Feb-8
Feb-9Feb-10Feb-11Feb-12
Feb-13Feb-14Feb-15Feb-16
Feb-17Feb-18Feb-19Feb-20
Feb-21Feb-22Feb-23Feb-24
Feb-25Feb-26Feb-27Feb-28

Daily Current Affairs 28 February 2018 Current Affairs Quiz February 28 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]