Content Ad 002

Current Affairs Quiz 3 February 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 3 February 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 3 February 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 3 February 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 3 February 2019

Question 1: What is the currency of Colombia?
A. Peso
B. Bagota
C. Lima
D. Baht

Answer and Explanation

Answer: A

Capital: Bogotá || Currency: Colombian peso

Question 2: Navy Day in India is celebrated on _________ December.
A. 25th
B. 15th
C. 10th
D. 4th

Answer and Explanation

Answer: D

Navy Day in India is celebrated on 4th December. || Admiral Sunil Lamba is the present Chief of Naval Staff.

Question 3: Where is the headquarter of Transparency International?
A. Germany
B. England
C. Spain
D. France

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Berlin, Germany || Managing Director: Patricia Moreira || Chairman: Delia Ferreira Rubio || Founded: 4 May 1993 || Purpose: Combat corruption, crime prevention || Founders: Olusegun Obasanjo, Peter Eigen, Jeremy Pope

Question 4: The 20th Bharat Rang Mahotsav has inaugurated in __________ and is being organized by National School of Drama.
A. Pune
B. Mumbai
C. Kolkata
D. New Delhi

Answer and Explanation

Answer: D

The 20th Bharat Rang Mahotsav has inaugurated in New Delhi and is being organized by National School of Drama.

Question 5: The Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty was a ___________ arms control agreement between the United States and the Soviet Union.
A. 1998
B. 1988
C. 1997
D. 1987

Answer and Explanation

Answer: D

The Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty was a 1987 arms control agreement between the United States and the Soviet Union.

Question 6: ______________ has lifted the ban on teaching Political Science in the country.
A. Afghanistan
B. Kazakhstan
C. Uzbekistan
D. Turkmenistan

Answer and Explanation

Answer: C

Uzbekistan has lifted the ban on teaching Political Science in the country. It was banned in 2015 under a decree issued by President Islam Karimov as it is a western pseudoscience which does not support the “Uzbek model” of development.

Question 7: Pakistan successfully has test-fired the short range surface-to-surface ballistic missile __________.
A. Tahr
B. Nasir
C. Nasr
D. Tahir

Answer and Explanation

Answer: C

Pakistan successfully has test-fired the short range surface-to-surface ballistic missile ‘Nasr’.

Question 8: Acc. to _________’s Periodic Labour Force Survey, India’s unemployment rate hit a 45 year high of 6.1% in 2017-18.
A. NSSO
B. CSO
C. NSR
D. GOI

Answer and Explanation

Answer: A Acc. to NSSO’s Periodic Labour Force Survey, India’s unemployment rate hit a 45 year high of 6.1% in 2017-18.

Question 9: Central Statistical Office under Ministry of Statistics and Programme implementation has revised the GDP Growth forecast to 7.2% from earlier ___________ for 2017-18.
A. 6.9%
B. 6.6%
C. 6.8%
D. 6.7%

Answer and Explanation

Answer: D

Central Statistical Office under Ministry of Statistics and Programme implementation has revised the GDP Growth forecast to 7.2% from earlier 6.7% for 2017-18.

Question 10: The ____________ edition of Men’s Cricket World Cup will be played in India in 2023.
A. 14th
B. 13th
C. 15th
D. 16th

Answer and Explanation

Answer: B

The 13th edition of Men’s Cricket World Cup will be played in India in 2023.

Daily Current Affairs: 3 February

General Knowledge Tests for February-2019
Happy Learning!
Feb.-1Feb.-2Feb.-3Feb.-4Feb.-5
Feb.-6Feb.-7Feb.-8Feb.-9Feb.-10
Feb.-11Feb.-12Feb.-13Feb.-14Feb.-15
Feb.-16Feb.-17Feb.-18Feb.-19Feb.-20
Feb.-21Feb.-22Feb.-23Feb.-24Feb.-25
Feb.-26Feb.-27Feb.-28

Daily Current Affairs 3 February 2019 Current Affairs Quiz 3 February 2019 Current Affairs Infographic

Content Ads 02 Sample 01
Website Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img