Current Affairs Quiz 4 February 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 4 February 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 4 February 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 4 February 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 4 February 2019

Question 1: Punjab Govt. has declared endangered ___________ river dolphins as the state’s aquatic animal.
A. Ganga
B. Yamuna
C. Indus
D. Sutlej

Answer and Explanation

Answer: C

Punjab Govt. has declared endangered Indus river dolphins as the state’s aquatic animal.

Question 2: Who is the President of Nepal?
A. Sher Bahadur Singh
B. Bidhya Devi Bhandari
C. Khadga Prasad Oli
D. Nanda Nambiar

Answer and Explanation

Answer: B

Capital: Kathmandu || Prime minister: Khadga Prasad Oli || Currency: Nepalese rupee || President: Bidhya Devi Bhandari

Question 3: What is the theme of World Cancer Day?
A. I Am and I Will
B. Let’s us pledge to eliminate
C. You, We can
D. We can, Can we?

Answer and Explanation

Answer: A

World Cancer Day is an international day marked on February 4 to raise awareness of cancer and to encourage its prevention, detection, and treatment. World Cancer Day was founded by the Union for International Cancer Control to support the goals of the World Cancer Declaration, written in 2008.

Question 4: Who is the Prime Minister of Sri Lanka?
A. Ranil Wickremesinghe
B. Maithripala Sirisena
C. Ranil Sirisena
D. Maithripala Wickremesinghe

Answer and Explanation

Answer: A

Capitals: Colombo, Sri Jayawardenepura Kotte || Prime minister: Ranil Wickremesinghe || Currency: Sri Lankan rupee || President: Maithripala Sirisena

Question 5: The 4th edition of International Spice Conference was held in ___________.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Hyderabad
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: C

The 4th edition of International Spice Conference was held in Hyderabad. The event is hosted by the All India Spices Exporters Forum (AISEF).

Question 6: The 12th edition of Aero India will be held in ______________ from February 20 to 24.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Bengaluru
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: C

The 12th edition of Aero India will be held in Bengaluru from February 20 to 24.

Question 7: Sikkim Govt. has signed an MoU with __________ India for digital learning.
A. Oracle
B. Google
C. Microsoft
D. IBM

Answer and Explanation

Answer: C

Sikkim Govt. has signed a MoU with Microsoft India for digital learning. || Capital: Gangtok || Governor: Ganga Prasad || Chief minister: Pawan Kumar Chamling

Question 8: Indian Table Tennis Player ___________ (Highest Ranked Indian) has achieved a new career rank of 28 in the world rankings.
A. G Sathiyan
B. Sharad Kamal
C. G Kamal
D. Sharad Sathiyan

Answer and Explanation

Answer: A Indian Table Tennis Player G Sathiyan (Highest Ranked Indian) has achieved a new career rank of 28 in the world rankings.

Question 9: Who is the Chairman of ISRO?
A. K Sivan
B. AS Kiran Kumar
C. Abhishek Kuntiya
D. D Mahesh

Answer and Explanation

Answer: A

ISRO :- Headquarters: Bangalore, Karnataka || Chairman: Dr. K. Sivan || Parent Organization: Department of Space

Question 10: Observer Research Foundation is ranked __________ in the ‘Top Think Tanks Worldwide’ category.
A. 119th
B. 118th
C. 120th
D. 121th

Answer and Explanation

Answer: B

Observer Research Foundation is ranked 118th in the ‘Top Think Tanks Worldwide’ category.

Daily Current Affairs: 4 February

General Knowledge Tests for February-2019
Happy Learning!
Feb.-1Feb.-2Feb.-3Feb.-4

Daily Current Affairs 4 February 2019 Current Affairs Quiz 4 February 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest