Current Affairs Quiz 4 February 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 4 February 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 4 February 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 4 February 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 4 February 2020

Question 1:HRD Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ has chaired the meeting of the Indian National Commission for Cooperation with _____________ in New Delhi .
A. UNESCO
B. UNICEF
C. WEF
D. UNDP

Answer and Explanation

Answer: A

HRD Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ has chaired the meeting of the Indian National Commission for Cooperation with UNESCO in New Delhi .

Question 2:Finance Minister Nirmala Sitharaman stated ___________ has been allocated for the G-20 Presidency 2022 to be held in India.
A. Rs 150 crore
B. Rs 100 crore
C. Rs 200 crore
D. Rs 250 crore

Answer and Explanation

Answer: B

Finance Minister Nirmala Sitharaman stated Rs 100 crore has been allocated for the G-20 Presidency 2022 to be held in India.

Question 3:Veteran actress Waheeda Rehman has been presented with Kishore Kumar Samman for 2018 by __________ Government.
A. Madhya Pradesh
B. Maharashtra
C. Gujarat
D. Uttar Pradesh

Answer and Explanation

Answer: A

Veteran actress Waheeda Rehman has been presented with Kishore Kumar Samman for 2018 by Madhya Pradesh Government.

Question 4:World Cancer Day is an international day marked on ____________ to raise awareness of cancer and to encourage its prevention, detection, and treatment.
A. February 4
B. February 5
C. February 6
D. February 7

Answer and Explanation

Answer: A

World Cancer Day is an international day marked on February 4 to raise awareness of cancer and to encourage its prevention, detection, and treatment.

Question 5:___________ has rejoined as a member of the Commonwealth of nations.
A. Maldives
B. Bhutan
C. Nepal
D. Afghanistan

Answer and Explanation

Answer: A

Maldives has rejoined as a member of the Commonwealth of nations.

Question 6:Mohammed Tawfik Allawi has been named as the new prime minister of ____________.
A. Qatar
B. Iran
C. Iraq
D. Saudi Arabia

Answer and Explanation

Answer: C

Mohammed Tawfik Allawi has been named as the new prime minister of Iraq. || Iraq: Capital: Baghdad || Currency: Dinar.

Question 7:World Wetlands Day occurs annually on ___________, marking the date of the adoption of the Convention on Wetlands.
A. February 1
B. February 3
C. February 2
D. February 5

Answer and Explanation

Answer: C

World Wetlands Day occurs annually on February 2, marking the date of the adoption of the Convention on Wetlands on February 2, 1971 when a small group of environmentalists signed an international agreement at the Ramsar Convention in Iran.

Question 8:Government of India has appointed ____________ as chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs.
A. M Ajit Kumar
B. M Akash Kumar
C. M Akshay Kumar
D. M Anish Kumar

Answer and Explanation

Answer: A

Government of India has appointed M Ajit Kumar as chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs.

Question 9:____________ has signed a pact with CARE Ratings to assess the credit quality of SMEs.
A. Bank of Baroda
B. Central Bank of India
C. State Bank of India
D. Bank of India

Answer and Explanation

Answer: A

Bank of Baroda has signed a pact with CARE Ratings to assess the credit quality of SMEs.

Question 10:_____________ has inducted a Cricket Advisory Committee with the appointment of Madan Lal, Rudra Pratap Singh and Sulakshana Naik as its member.
A. Sports Ministry
B. BCCI
C. Supreme Court of India
D. IOA

Answer and Explanation

Answer: B

BCCI has inducted a Cricket Advisory Committee with the appointment of Madan Lal, Rudra Pratap Singh and Sulakshana Naik as its member.

Daily Current Affairs: 4 February

Daily Current Affairs 4 February 2020 Current Affairs Quiz 4 February 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest