Current Affairs Quiz February 5 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz February 5 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz February 5 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz February 5 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 5 February 2018

Question 1:How many times Cristiano Ronaldo has won Ballon d’Or award?
A. 3
B. 4
C. 5
D. 6

Answer and Explanation

Answer: C

Cristiano Ronaldo has won Ballon d’Or award five times. A galaxy, Cosmos Redshift 7, is named after Cristiano Ronaldo, who is known as CR7. He also has an airport named after him.

Question 2:Who is the third highest ODI wicket taker in 2017?
A. Jasprit Bumrah
B. B Kumar
C. R Ashwin
D. Mohammad Shami

Answer and Explanation

Answer: A

Bumrah finished 2017 as the third highest ODI wicket taker. Jasprit Bumrah has been named in Forbes India 30 under 30 achievers list.

Question 3:Which Indian Golfer won European Tour title in Malaysia recently?
A. Shiv Kapur
B. Arjun Atwal
C. Shubhankar Sharma
D. Jyoti Randhawa

Answer and Explanation

Answer: C

Shubhankar Sharma, Indian Golfer, won at the Maybank Championship in Malaysia for his second European Tour title. Sharma also has won his maiden title at the Joburg Open in December last year.

Question 4:How much LTCG tax has been imposed on equity gains of more than Rs1 lakh in the Budget 2018?
A. 5%
B. 7%
C. 9%
D. 10%

Answer and Explanation

Answer: D

The government has proposed 10% LTCG tax on equity gains of more than Rs1 lakh in the budget.

Question 5:What is the name of the book penned by PM Modi which has been recently released?
A. Swachh Bharat
B. Exam Warriors
C. Gram Vikas
D. New India

Answer and Explanation

Answer: B

‘Exam Warriors’ penned by PM Narendra Modi was launched to reach out students across the country ahead of their exams. External Affairs Ministry released the book.

Question 6:In which area a new wildlife sanctuary has been approved by Maharashtra government?
A. Chandrapur
B. Bhandara
C. Gondia
D. Gadchiroli

Answer and Explanation

Answer: A

A new wildlife sanctuary at Ghodazari in Chandrapur has been approved by the Maharashtra government.

Question 7:What is the name of the operation by Nigerian Army in capturing the camps of the Boko Haram militant group?
A. Boko Mission
B. Black Commando
C. Deep Punch II
D. Black Star II

Answer and Explanation

Answer:

Deep Punch II is the name of the operation by Nigerian Army in capturing the camps of the Boko Haram militant group. Boko Haram began insurgency in the northeast Nigeria in 2009 in its attempt to create an Islamic state in the region.

Question 8:Which government organizes Taj Mahotsav?
A. Government of India
B. UP government
C. Delhi government
D. Haryana government

Answer and Explanation

Answer: B

Uttar Pradesh state govt organizes Taj Mahotsav. This year’s ‘Taj Mahotsav’ will start with a dance-drama based on Ram instead of the usual theme on Mughal culture.

Question 9:Who inaugurated the first ever International Kala Mela in New Delhi?
A. Narendra Modi
B. Ram Nath Kovind
C. Venkaiah Naidu
D. Rajnath Singh

Answer and Explanation

Answer: C

The first ever International Kala Mela was inaugurated by the Vice President Venkaiah Naidu in New Delhi. The International Kala Mela has been organized by the Lalit Kala Akademi in partnership with IGNCA of the Ministry of Culture.

Question 10:Who is the Head of State of North Korea?
A. Kim Jong Un
B. Kim Yong Nam
C. Kim Yang Sun
D. Lee Jay Sen

Answer and Explanation

Answer: B

The Head of State of N Korea or the Ceremonial Head of North Korea is Kim Yong Nam.

Daily Current Affairs: 5 February

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for February-2018
Happy Learning!
Feb-1Feb-2Feb-3Feb-4
Feb-5

Daily Current Affairs 5 February 2018 Current Affairs Quiz February 5 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest