Content Ad 002

Current Affairs Quiz 5 February 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 5 February 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 5 February 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 5 February 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 5 February 2019

Question 1: What is the capital of Monaco Capital?
A. Havana
B. San Salva
C. Monte Carlo
D. Monaco City

Answer and Explanation

Answer: C

Monaco Capital: Monte Carlo || Currency: Euro

Question 2: How many member countries are there in ASEAN?
A. 10
B. 11
C. 12
D. 13

Answer and Explanation

Answer: A

As of 2010, the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) has 10 member states and one observer state. ASEAN was founded on 8 August 1967 with five members: Indonesia, Malaysia, the Philippines, Singapore, and Thailand. || Membership. 10 States ― Brunei Darussalam, Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand, and Vietnam. 1 Observer – Papua New Guinea.

Question 3: What is the currency of El Salvador?
A. USD
B. Euro
C. Peso
D. Rand

Answer and Explanation

Answer: A

El Salvador :- Capital – San Salvador || Currency -United States Dollar

Question 4: Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal has inaugurated the 2nd edition of ASEAN-India Youth Summit in ___________.
A. Dibrugarh
B. Lohit
C. Dispur
D. Guwahati

Answer and Explanation

Answer: D

Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal has inaugurated the 2nd edition of ASEAN-India Youth Summit in Guwahati.

Question 5: Constitution (__________ Amendment) Bill, 2019 also known as ‘10% reservation Bill’ was approved by President Ram Nath Kovind on January 12.
A. 124th
B. 126th
C. 123th
D. 125th

Answer and Explanation

Answer: A

Constitution (124th Amendment) Bill, 2019 also known as ‘10% reservation Bill’ was approved by President Ram Nath Kovind on January 12.

Question 6: Maharashtra is the Theme State for the __________ Surajkund International Crafts Mela 2019.
A. 31st
B. 32nd
C. 33rd
D. 34th

Answer and Explanation

Answer: C

Maharashtra is the Theme State for the 33rd Surajkund International Crafts Mela 2019.

Question 7: PV Bharathi has been appointed as the Managing Director and Chief Executive Officer of the Corporation Bank, headquartered in _________.
A. Chennai
B. Kasur
C. Mangalore
D. Kochi

Answer and Explanation

Answer: C

PV Bharathi has been appointed as the Managing Director and Chief Executive Officer of the Corporation Bank, headquartered in Mangalore.

Question 8: Shashikant Patil from ___________ has been declared winner of the CIMA Award for his painting installation ‘Transformation’.
A. Maharashtra
B. Gujarat
C. Rajasthan
D. Madhya Pradesh

Answer and Explanation

Answer: A

Shashikant Patil from Maharashtra has been declared winner of the CIMA Award for his painting installation ‘Transformation’.

Question 9: Who is the Architect of Rashtrapati Bhavan?
A. William Bentinck
B. William Lutyens
C. Edwin Baker
D. Edwin Lutyens

Answer and Explanation

Answer: D

Rashtrapati Bhavan is the official home of the president located at the Western end of Rajpath in New Delhi, India. Rashtrapati Bhavan may refer to only the 340-room main building that has the president’s official residence. || Architect :- Edwin Lutyens

Question 10: Pakistani Cricketer _________ has become the first Asian woman to play hundred T20Is.
A. Needa Saneef
B. Needa Mir
C. Sana Saneef
D. Sana Mir

Answer and Explanation

Answer: D

Sana Mir is a cricketer and the Former Captain of the Pakistan national women’s cricket team in ODIs and T20Is. In October 2018, she became the first Pakistani women cricketer to rank number 1 in ICC ODI bowler ranking. She has led Pakistan to two Gold medals in Asian Games 2010 and 2014.

Daily Current Affairs: 5 February

General Knowledge Tests for February-2019
Happy Learning!
Feb.-1Feb.-2Feb.-3Feb.-4Feb.-5

Daily Current Affairs 5 February 2019 Current Affairs Quiz 5 February 2019 Current Affairs Infographic

Content Ads 02 Sample 01
Website Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img