Current Affairs Quiz 6 February 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 6 February 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 6 February 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 6 February 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 6 February 2019

Question 1: ___________ is the Minister of State (I/C) of the Ministry of Housing and Urban Affairs.
A. Hardeep Singh Puri
B. Girja Singh
C. Jayant Sinha
D. Prakash Gopal

Answer and Explanation

Answer: A

Hardeep Singh Puri is the Minister of State (I/C) of the Ministry of Housing and Urban Affairs.

Question 2: ISRO was established in _________.
A. 1970
B. 1969
C. 1965
D. 1975

Answer and Explanation

Answer: B

ISRO Director: K. Sivan, Headquarters: Bengaluru, Established in: 1969.

Question 3: Where is the headquarter of ADB?
A. Manila
B. Shanghai
C. Shenzhen
D. Hangzhou

Answer and Explanation

Answer: A

Asian Development Bank Headquarters: Manila, Philippines, President: Takehiko Nakao.

Question 4: Donald Trump has nominated _________ as the United States Secretary of the Interior.
A. Alex Azar
B. Ryan Zinke
C. David Bernhardt
D. Patrick M. Shanahan

Answer and Explanation

Answer: C

Donald Trump has nominated David Bernhardt as the United States Secretary of the Interior.

Question 5: _____________ and Pandyan Grama Bank will be merged to form the Tamil Nadu Grama Bank.
A. Pallavan Grama Bank
B. Prathana Grama Bank
C. Pratham Bank
D. Ujeevan Grameen Bank

Answer and Explanation

Answer: A

Pallavan Grama Bank and Pandyan Grama Bank will be merged to form the Tamil Nadu Grama Bank.

Question 6: The __________ edition of ‘Aegis Graham Bell Award’ was organised in Panaji, Goa.
A. 11th
B. 10th
C. 9th
D. 8th

Answer and Explanation

Answer: C

The 9th edition of ‘Aegis Graham Bell Award’ was organised in Panaji, Goa.

Question 7: ______________ Govt. has inducted a Price Monitoring and Research Unit to track violation of prices of essential drugs and medical devices.
A. Tamil Nadu
B. Karnataka
C. Kerala
D. Puducherry

Answer and Explanation

Answer: C

Kerala Govt. has inducted a Price Monitoring and Research Unit to track violation of prices of essential drugs and medical devices.

Question 8: What is the currency of Azerbaijan?
A. Baht
B. Ringgit
C. Baku
D. Manat

Answer and Explanation

Answer: D

Capital: Baku || Currency: Azerbaijani Manat

Question 9: Indian Sports Honours are awards given annually by the RP-Sanjiv Goenka Group in association with the ____________ Foundation to outstanding sports personalities from India.
A. Rahul Dravid
B. Sachin Tendulkar
C. MS Dhoni
D. Virat Kohli

Answer and Explanation

Answer: D

Indian Sports Honours are awards given annually by the RP-Sanjiv Goenka Group in association with the Virat Kohli Foundation to outstanding sports personalities from India. The awards were founded in 2017.

Question 10: What is the capital of Poland?
A. Zloty
B. Warsaw
C. Poznan
D. Lublin

Answer and Explanation

Answer: B

Poland Capital: Warsaw || Currency: Polish zloty.

Daily Current Affairs: 6 February

General Knowledge Tests for February-2019
Happy Learning!
Feb.-1Feb.-2Feb.-3Feb.-4Feb.-5
Feb.-6Feb.-7Feb.-8Feb.-9Feb.-10
Feb.-11Feb.-12Feb.-13Feb.-14Feb.-15
Feb.-16Feb.-17Feb.-18Feb.-19Feb.-20
Feb.-21Feb.-22Feb.-23Feb.-24Feb.-25
Feb.-26Feb.-27Feb.-28

Daily Current Affairs 6 February 2019 Current Affairs Quiz 6 February 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest