Current Affairs Quiz February 7 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz February 7 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz February 7 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz February 7 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 7 February 2018

Question 1:Who is the first Indian woman cricketer to hit ODI tons in 3 away nations?
A. Harmanpreet Kaur
B. Mithali Raj
C. Snehal Pradhan
D. Smriti Mandhana

Answer and Explanation

Answer: D

Opener Smriti Mandhana slammed a 129-ball 135 against South Africa at Kimberley on Wednesday and became the first Indian woman cricketer to smash ODI hundreds in three away countries.

Question 2:Who became the first woman cricketer in the world to take 200 ODI wickets?
A. Jhulan Goswami
B. Laura Marsh
C. Karen Rolton
D. Mansi Joshi

Answer and Explanation

Answer: A

Jhulan Goswami, Indian women’s cricket team pacer, has become the first woman in the world to take 200 wickets in ODI cricket.

Question 3:Which rank has been secured by The Center for Science and Environment in India in the ‘Energy and Resource Policy Think Tanks’?
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

Answer and Explanation

Answer: A

CSE has been ranked 2nd in India in the ‘Energy and Resource Policy Think Tanks’. The Center for Science and Environment(CSE) has been ranked the ‘top environment policy think tanks’ in India while it has secured the 16th position in global rankings

Question 4:In which state is the Atakapa Bird Sanctuary present?
A. Kerala
B. Tamil Nadu
C. Karnataka
D. Andhra Pradesh

Answer and Explanation

Answer: D

Atakapa Bird Sanctuary is located in Andhra Pradesh. The Andhra Pradesh govt has decided to hold the first ever one-day Pelican festival at the Atakapa Bird Sanctuary.

Question 5:After how many years does the Mahamastakabhisheka Utsav of Lord Gomateshwara take place?
A. 5
B. 10
C. 12
D. 15

Answer and Explanation

Answer: C

The Mahamastakabhisheka Utsav of Lord Gomateshwara takes place every 12 years.

Question 6:Who is the Founder and CEO of SpaceX?
A. Tim Cook
B. Steve Jobs
C. Elon Musk
D. Thomas Harington

Answer and Explanation

Answer: C

Founder and CEO of SpaceX is Elon Musk. Recently the US-based SpaceX has successfully launched the world’s most powerful operational rocket Falcon Heavy towards Mars.

Question 7:How much is repo rate kept by RBI?
A. 5%
B. 6%
C. 7%
D. 8%

Answer and Explanation

Answer: B

The RBI has kept the repo rate, the rate at which banks borrow from RBI, steady at 6% for the third time in a row during its sixth bi-monthly monetary policy review.

Question 8:What is the name of rocket that US-based SpaceX recently launched towards Mars?
A. Heavy Falcon
B. Mars Star
C. Twin Mission
D. Mars V

Answer and Explanation

Answer: A

The US-based SpaceX has successfully launched the world’s most powerful operational rocket Falcon Heavy towards Mars.

Question 9:Which country vetoed while declaring Jaish-e-Mohammad chief a global terrorist?
A. USA
B. UK
C. China
D. Russia

Answer and Explanation

Answer: C

China vetoed declaring Jaish-e-Mohammad chief a global terrorist. After this Syed Akbaruddin, India’s Ambassador to UN, slammed the Sanctions Committees for taking decisions beyond “the gaze of public knowledge”.

Question 10:Who is the India’s Ambassador to UN, who recently slammed the Sanctions Committees?
A. Syed Akbaruddin
B. Nirupama Rao
C. Navtej Sarna
D. Devyani Khobragade

Answer and Explanation

Answer: A

Syed Akbaruddin is India’s Ambassador to UN. He slammed the Sanctions Committees for taking decisions beyond “the gaze of public knowledge” after when China vetoed declaring Jaish-e-Mohammad chief a global terrorist.

Daily Current Affairs: 7 February

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for February-2018
Happy Learning!
Feb-1Feb-2Feb-3Feb-4
Feb-5Feb-6Feb-7Feb-8

Daily Current Affairs 7 February 2018 Current Affairs Quiz February 7 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest