Current Affairs Quiz 7 February 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 7 February 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 7 February 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 7 February 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 7 February 2020

Question 1:_________ Government has inaugurated Disha Police Station in Rajamahendravaram.
A. Andhra Pradesh
B. Telangana
C. Rajasthan
D. Uttar Pradesh

Answer and Explanation

Answer: A

Andhra Pradesh Government has inaugurated Disha Police Station in Rajamahendravaram. BiswabhushanHarichandan is the current Governor of Andhra Pradesh.

Question 2:Defence Minister Rajnath Singh has addressed the 3rd Edition of Defence Attachés Conference in __________.
A. Pune
B. New Delhi
C. Mumbai
D. Bangalore

Answer and Explanation

Answer: B

Defence Minister Rajnath Singh has addressed the 3rd Edition of Defence Attachés Conference in New Delhi.

Question 3:_____________ Government has launched ‘Janasevaka Scheme’ for home delivery of Govt Services.
A. Karnataka
B. Tamil Nadu
C. Kerala
D. Andhra Pradesh

Answer and Explanation

Answer: A

Karnataka Government has launched ‘Janasevaka Scheme’ for home delivery of Govt Services.

Question 4:The ‘kumbhabhishekam’ of the ___________ was held in Thanjavur.
A. Brihadeeswara temple
B. Airavatesvara Temple
C. Meenakshi Amman Temple
D. Sri Ranganatha Swamy Temple

Answer and Explanation

Answer: A

The ‘kumbhabhishekam’ of the Brihadeeswara temple was held in Thanjavur. Brihadishvara Temple, also called Rajarajesvaram or PeruvudaiyārKōvil, is a Hindu temple dedicated to Shiva located in South bank of Kaveririver in Thanjavur, Tamil Nadu, India.

Question 5:What is the Capital of Kosovo?
A. Prishtina
B. Podgorica
C. Skopje
D. Prizren

Answer and Explanation

Answer: A

Capital: Prishtina || Currency: Euro

Question 6:International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation is a United Nations-sponsored annual awareness day that takes place on _______________.
A. February 9
B. February 8
C. February 7
D. February 6

Answer and Explanation

Answer: D

International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation is a United Nations-sponsored annual awareness day that takes place on February 6.

Question 7:________________ has been appointed as the Goodwill Ambassador of Team India for Tokyo Olympics.
A. Rahul Dravid
B. Sachin Tendulkar
C. Sourav Ganguly
D. VVS Laxman

Answer and Explanation

Answer: C

BCCI President Sourav Ganguly has been appointed as the Goodwill Ambassador of Team India for Tokyo Olympics.

Question 8:______________ has acquired ‘Code Zero’ which is a consultancy for Cloud-based CPQ & billing solutions.
A. Cognizant
B. Wipro
C. TCS
D. Infosys

Answer and Explanation

Answer: A

cognizant: CEO: Brian Humphries || Founded: 26 January 1994 || Headquarters: Teaneck, New Jersey, United States

Question 9:The 7th edition of MSME Excellence Awards and summit was organized by ASSOCHAM in _____________.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Pune
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: A

The 7th edition of MSME Excellence Awards and summit was organized by ASSOCHAM in New Delhi. The Winner of MSME Excellence Award for the Most Promising Brand 2019 is Amulya Mica.

Question 10:According to Fitch Ratings’ India Economic Outlook, India’s GDP growth of _________ in the next FY21.
A. 5.7%
B. 5.6%
C. 5.8%
D. 5.9%

Answer and Explanation

Answer: B

According to Fitch Ratings’ India Economic Outlook, India’s GDP growth of 5.6% in the next FY21.

Daily Current Affairs: 7 February

Daily Current Affairs 7 February 2020 Current Affairs Quiz 7 February 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest