Current Affairs Quiz February 9 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz February 9 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz February 9 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz February 9 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 9 February 2018

Question 1:Which state has been ranked first in the first Khelo India School Games that concluded in New Delhi?
A. Maharashtra
B. Haryana
C. Kerala
D. Delhi

Answer and Explanation

Answer: B

Haryana ranked first in the first with 38 gold medals in Khelo India School Games that concluded in New Delhi. Maharashtra finished second while Delhi was the third ranker.

Question 2:Who recently became the first independent female director of ICC?
A. Indra Nooyi
B. Lavanya Rajput
C. Sonali Pilot
D. Mansi Joshi

Answer and Explanation

Answer: A

Indra Nooyi, Pepsico Chairman and CEO, has been appointed as the International Cricket Council’s(ICC) first-ever independent female director.

Question 3:Which railway zone has become the first railway zone in the country to complete 100% LED lighting?
A. Northern railway
B. Central railway
C. South Central railway
D. North Western railway

Answer and Explanation

Answer: C

The South Central Railway(SCR) has become the first railway zone in the country to complete 100% LED lighting at all the stations under its jurisdiction.

Question 4:Who secured the third rank in Global Intellectual Property Index?
A. Norway
B. Denmark
C. Switzerland
D. Sweden

Answer and Explanation

Answer: D

Sweden secured the third rank in Global Intellectual Property Index while the USA ranked first and UK ranked second. India has secured 44th position.

Question 5:Which country banned poultry import from India recently?
A. Iran
B. The UAE
C. Iraq
D. Saudi Arabia

Answer and Explanation

Answer: D

Over an outbreak of a bird flu virus in the state of Karnataka, Saudi Arabia has temporarily banned imports of live birds, hatching eggs and chicks from India.

Question 6:Where is the head office of The Competition Commission of India(CCI)?
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Bengaluru
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: B

The head office of The Competition Commission of India(CCI) is at New Delhi.

Question 7:Who has been appointed as SBI Card MD and CEO?
A. Hardayal Prasad
B. Vijay Jasuja
C. Amar Jindal
D. Rajkumar Upadhyay

Answer and Explanation

Answer: A

Hardayal Prasad has been appointed as SBI Card MD and CEO. He replaced Vijay Jasuja.

Question 8:Which bank is the India’s largest credit card issuer?
A. SBI
B. HDFC Bank
C. Axis Bank
D. ICICI Bank

Answer and Explanation

Answer: B

HDFC bank is the India’s largest credit card issuer while SBI is the second largest.

Question 9:To which country does mobile chipmaker Qualcomm belong?
A. US
B. Taiwan
C. China
D. S Korea

Answer and Explanation

Answer: A Qualcomm, mobile chipmaker company is based in US. It recently rejected takeover offer from Broadcom.

Question 10:How many gold medals has been secured by Maharashtra in Khelo India School Games?
A. 36
B. 37
C. 38
D. 39

Answer and Explanation

Answer: A

36 gold medals were scored by Maharashtra in Khelo India School Games while the winner Haryana scored 38 gold.

Daily Current Affairs: 9 February

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for February-2018
Happy Learning!
Feb-1Feb-2Feb-3Feb-4
Feb-5Feb-6Feb-7Feb-8
Feb-9Feb-10Feb-11Feb-12

Daily Current Affairs 9 February 2018 Current Affairs Quiz February 9 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]