Current Affairs Quiz 9 February 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 9 February 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 9 February 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 9 February 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 9 February 2020

Question 1:___________ has defeated Melbourne Stars to claim their second Big Bash League title.
A. Sydney Sixers
B. Brisbane Sixers
C. Perth Sixers
D. Adelaide Sixers

Answer and Explanation

Answer: A

Sydney Sixers has defeated Melbourne Stars to claim their second Big Bash League title.

Question 2:_____________ has been shortlisted as one among five contenders for the greatest Laureus Sporting Moment 2000-2020 Award.
A. Virat Kohli
B. Sachin Tendulkar
C. Rahul Dravid
D. VVS Laxman

Answer and Explanation

Answer: B

Sachin Tendulkar has been shortlisted as one among five contenders for the greatest Laureus Sporting Moment 2000-2020 Award.

Question 3:____________ has announced External Benchmarking of loans for MSMEs from April 1.
A. RBI
B. SEBI
C. NABARD
D. IRDAI

Answer and Explanation

Answer: A

RBI has announced External Benchmarking of loans for MSMEs from April 1.

Question 4:__________ and Israel’s battery developer Phinergy will jointly make metal-air batteries in India.
A. IOCL
B. BPCL
C. HPCL
D. ONGC

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Oil and Israel’s battery developer Phinergy will jointly make metal-air batteries in India.

Question 5:The Minimum net worth for Pension Fund Manager has been raised to Rs 50 crore from 25 crore by _______.
A. PFRDA
B. IRDAI
C. RBI
D. NABARD

Answer and Explanation

Answer: A

The Minimum net worth for Pension Fund Manager has been raised to Rs 50 crore from 25 crore by PFRDA.

Question 6:Pinelopi Koujianou has resigned from the chief economist post of the ________.
A. European Central Bank
B. International Monetary Fund
C. World Bank
D. World Trade Organization

Answer and Explanation

Answer: C

Pinelopi Koujianou has resigned from the chief economist post of the World Bank.

Question 7:Astronaut __________ of NASA has come back to Earth after record stay of 328 days in International Space Station.
A. Jessica Meir
B. Anne McClain
C. Christina Koch
D. Mini Hague

Answer and Explanation

Answer: C

Astronaut Christina Koch of NASA has come back to Earth after record stay of 328 days in International Space Station.

Question 8:_______________ has implemented a ‘Scheme of Fund for Regeneration of Traditional Industries’ (SFURTI) Scheme.
A. MSME Ministry
B. National Small Industries Corporation
C. Ministry of Corporate Affairs
D. Small Industries Development Bank of India

Answer and Explanation

Answer: A

Ministry of MSME has implemented a ‘Scheme of Fund for Regeneration of Traditional Industries’ (SFURTI) Scheme. A financial support is being provided for setting up of traditional industries clusters viz. Khadi, Coir & Village industries clusters.

Question 9:Alliance Air, a 100 per cent subsidiary of Air India, will fly on international sectors between India and ______________.
A. Sri Lanka
B. Nepal
C. Maldives
D. Bhutan

Answer and Explanation

Answer: A

Alliance Air, a 100 per cent subsidiary of Air India, will fly on international sectors between India and Sri Lanka.

Question 10:Government has gave its approval to confer the status of Institution of National Importance to ________ Indian Institutes of Information Technology.
A. three
B. five
C. four
D. six

Answer and Explanation

Answer: B

Government has gave its approval to confer the status of Institution of National Importance to five Indian Institutes of Information Technology.

Daily Current Affairs: 9 February

Daily Current Affairs 9 February 2020 Current Affairs Quiz 9 February 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest