Content Ad 002

Current Affairs Quiz 9th February 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 9th February 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 9th February 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 9th February 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 9th February 2023

 

1. Which university is on its way to become the world’s first “Living Heritage University”?

a) Harvard University
b) Delhi University
c) Visva-Bharati University
d) Stanford University

Answer and Explanation

Answer: c) Visva-Bharati University

  • Explanation: Visva-Bharati University in West Bengal is set to be recognized as the world’s first “Living Heritage University”.

 

2. Which company has developed the world’s first ‘Super’ magnets for nuclear fusion testing?

a) Microsoft
b) Tesla Energy
c) Atomic Energy Corporation
d) Tokamak Energy

Answer and Explanation

Answer: d) Tokamak Energy

  • Explanation: UK’s Tokamak Energy has created the world’s first ‘Super’ magnets to be tested in nuclear fusion plants.

 

3. Which fintech application is the first to support RuPay Credit Cards on UPI?

a) Paytm
b) Google Pay
c) MobiKwik
d) PhonePe

Answer and Explanation

Answer: c) MobiKwik

  • Explanation: MobiKwik is the first fintech application in India to provide support for RuPay Credit Cards on UPI.

 

4. Who was elected as the 137th president of the Harvard Law Review?

a) Priscilla Coronado
b) Apsara A Iyer
c) Janani Ramachandran
d) PT Usha

Content Ad 03

Answer and Explanation

Answer: b) Apsara A Iyer

  • Explanation: Apsara A Iyer, a second-year student at Harvard Law School, was elected as the 137th president of the prestigious Harvard Law Review.

 

5. What is the main goal of the QCVM introduced by the RBI?

a) To issue new banknotes
b) To improve coin circulation
c) To increase digital transactions
d) To counter counterfeit coins

Answer and Explanation

Answer: b) To improve coin circulation

  • Explanation: The Reserve Bank of India introduced the QR Code-based Coin Vending Machine (QCVM) with the primary aim to enhance the distribution of coins.

 

6. Which organization is responsible for designing the modular bridges for which the Ministry of Defence has signed a contract with Larsen & Toubro?

a) ISRO
b) Larsen & Toubro
c) DRDO
d) Indian Army

Answer and Explanation

Answer: c) DRDO

  • Explanation: The modular bridges were designed and developed by DRDO.

 

7. Which system did Skye Air launch for managing drone traffic in India?

a) SkyDrive UTM
b) AirGuard
c) DroneGuard
d) Skye UTM

Answer and Explanation

Answer: d) Skye UTM

  • Explanation: Skye Air introduced ‘Skye UTM’, India’s first drone-based traffic management system.

 

8. Who is the Prime Minister of the United Kingdom as mentioned in the passage?

a) Boris Johnson
b) Angela Merkel
c) Theresa May
d) Rishi Sunak

Answer and Explanation

Answer: d) Rishi Sunak

  • Explanation: The passage mentions that Rishi Sunak is the Prime Minister of the United Kingdom.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img