Content Ad 002

Current Affairs Quiz 1 January 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 1 January 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 1 January 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 1 January 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 1 January 2020

Question 1:The first edition of Mandu Festival has concluded at Mandu, _____________.
A. Madhya Pradesh
B. Maharashtra
C. Gujarat
D. Odisha

Answer and Explanation

Answer: A

The first edition of Mandu Festival has concluded at Mandu, Madhya Pradesh.

Question 2:Who is the Chairman of Prasar Bharti?
A. A. Suyash Prakash
B. A. Surya Prakash
C. A. Suresh Prakash
D. A. Sura Prakash

Answer and Explanation

Answer: B

Chairman of Prasar Bharti: A. Surya Prakash.

Question 3:Veteran Political ____________ Vikas Sabnis has passed away.
A. cartoonist
B. columnist
C. editor
D. writer

Answer and Explanation

Answer: A

Veteran Political cartoonist Vikas Sabnis has passed away. He has worked as a staff cartoonist at various newspapers, including the Times of India and the Mid-day. He made caricatures and political cartoons on various subjects and issues.

Question 4:Indian Air Force bids farewell to the iconic _____________ with a decommissioning ceremony at the Jodhpur air base.
A. MiG-27
B. MiG-28
C. MiG-29
D. MiG-30

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Air Force bids farewell to the iconic “MiG-27” with a decommissioning ceremony at the Jodhpur air base.

Question 5:___________ has successfully launched its largest carrier rocket ‘Long March-5’ from Wenchang Space Launch Center.
A. China
B. Japan
C. South Korea
D. Russia

Answer and Explanation

Answer: A

China has successfully launched its largest carrier rocket ‘Long March-5’ from Wenchang Space Launch Center.

Question 6:______________’s Defence Ministry stated that a new hypersonic weapon ‘Avangard Hypersonic Glide Vehicle’ with latest strategic missiles of intercontinental range has become operational.
A. USA
B. Japan
C. Russia
D. France

Answer and Explanation

Answer: C

Russia’s Defence Ministry stated that a new hypersonic weapon ‘Avangard Hypersonic Glide Vehicle’ with latest strategic missiles of intercontinental range has become operational.

Question 7:The Netherlands is gearing up to drop the moniker “Holland” to rebrand itself in _____________.
A. 2022
B. 2021
C. 2020
D. 2023

Answer and Explanation

Answer: C

The Netherlands is gearing up to drop the moniker “Holland” to rebrand itself in 2020.

Question 8:RBI has directed Urban Large Cooperatives Banks to report all exposures of __________ and more to the Central Repository of Information on Large Credits.
A. Rs 5 crore
B. Rs 3 crore
C. Rs 2 crore
D. Rs 1 crore

Answer and Explanation

Answer: A

RBI has directed Urban Large Cooperatives Banks to report all exposures of Rs 5 crore and more to the Central Repository of Information on Large Credits.

Question 9:______________ will be the lead convenor bank for union territory of Ladakh.
A. SBI
B. PNB
C. BOB
D. CBI

Answer and Explanation

Answer: A

State Bank of India (SBI) will be the lead convenor bank for union territory of Ladakh.

Question 10:Former India captain Krish Srikkanth and Former India women’s captain ___________ to receive CK Nayudu Lifetime Achievement Award.
A. Mithali Raj
B. Anjum Chopra
C. Anju Jain
D. Lisa Sthalekar

Answer and Explanation

Answer: B

Former India captain Krish Srikkanth and Former India women’s captain Anjum Chopra to receive CK Nayudu Lifetime Achievement Award.

Daily Current Affairs: 1 January

Daily Current Affairs 1 January 2020 Current Affairs Quiz 1 January 2020 Current Affairs Infographic

Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img