Current Affairs Quiz 10 January 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 10 January 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 10 January 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 10 January 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 10 January 2020

Question 1:_______________ released a book ‘KarmayoddhaGranth’ on the life of Prime Minister Narendra Modi.
A. Home Minister
B. Defence Minister
C. External Affairs Minister
D. HRD Minister

Answer and Explanation

Answer: A

Home Minister Amit Shah released a book ‘KarmayoddhaGranth’ on the life of Prime Minister Narendra Modi.

Question 2: The 4th edition of ‘Buxa Bird Festival’ has started in Buxa National Park in ____________.
A. Odisha
B. West Bengal
C. Jharkhand
D. Bihar

Answer and Explanation

Answer: B

The 4th edition of ‘Buxa Bird Festival’ has started in Buxa National Park in West Bengal.

Question 3:Himachal Pradesh Government has introduced a portal ‘Himachal MyGov’ and become ___________ state in India to have this facility.
A. 11th
B. 12th
C. 13th
D. 14th

Answer and Explanation

Answer: A

Himachal Pradesh Government has introduced a portal ‘Himachal MyGov’ and become 11th state in India to have this facility.

Question 4:Government of India has approved the agreement on cooperation in polar science between the Ministry of Earth Sciences (MoES) and the Ministry of Education and Research, ________________.
A. Sweden
B. Denmark
C. Norway
D. Poland

Answer and Explanation

Answer: A

Government of India has approved the agreement on cooperation in polar science between the Ministry of Earth Sciences (MoES) and the Ministry of Education and Research, Sweden.

Question 5:What is the Capital of Croatia?
A. Zagreb
B. Bern
C. Kuna
D. Croatian City

Answer and Explanation

Answer: A

Capital: Zagreb || Currency: Croatian kuna

Question 6:World Hindi Day is celebrated on January 10 every year, marking the anniversary of first World Hindi Conference which was held in 1975 by then Prime Minister ____________.
A. Morarji Desai
B. Rajiv Gandhi
C. Indira Gandhi
D. Charan Singh

Answer and Explanation

Answer: C

World Hindi Day is celebrated on January 10 every year, marking the anniversary of first World Hindi Conference which was held in 1975 by then Prime Minister Indira Gandhi.

Question 7:India and ___________ have signed an agreement on cooperation in the exploration and uses of outer space for peaceful and civilian purposes.
A. Kazakhstan
B. Kyrgyzstan
C. Mongolia
D. Iran

Answer and Explanation

Answer: C

India and Mongolia have signed an agreement on cooperation in the exploration and uses of outer space for peaceful and civilian purposes.

Question 8:__________ announced the appointment of Sandip Patel as the new managing director for India and South Asia.
A. IBM
B. Adobe
C. Microsoft
D. Google

Answer and Explanation

Answer: A

IBM announced the appointment of Sandip Patel as the new managing director for India and South Asia.

Question 9:__________ has announced Residential Builder Finance with Buyer Guarantee (RBBG) scheme.
A. SBI
B. BOB
C. PNB
D. BOI

Answer and Explanation

Answer: A

SBI has announced Residential Builder Finance with Buyer Guarantee (RBBG) scheme.

Question 10:According to Henley Passport Index 2020, The Indian passport ranked _________ in the world’s most powerful passport index 2020.
A. 85th
B. 84th
C. 86th
D. 87th

Answer and Explanation

Answer: B

According to Henley Passport Index 2020, The Indian passport ranked 84th in the world’s most powerful passport index 2020.

Daily Current Affairs: 10 January

Daily Current Affairs 10 January 2020 Current Affairs Quiz 10 January 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest