Current Affairs Quiz 11 January 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 11 January 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 11 January 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 11 January 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 11 January 2019

Question 1: Sumitra Mahajan is the speaker of __________ Lok Sabha.
A. 16th
B. 15th
C. 15th
D. 14th

Answer and Explanation

Answer: A

Lok Sabha :- Speaker: Sumitra Mahajan (16th Lok Sabha) || No. of Seats: 545

Question 2: Who is the Governor of Odisha?
A. Balram Das Tandon
B. Ganeshi Lal
C. Jagdeesh Mukhi
D. Kalyan Singh

Answer and Explanation

Answer: B

Odisha :- Capital: Bhubaneshwar || Governor: Ganeshi Lal || Chief Minister: Naveen Patnaik

Question 3: National Youth Day is celebrated in India on 12 January on the birthday of Swami Vivekananda. In ___________ the Government of India declared the day as the National Youth Day.
A. 1981
B. 1984
C. 1982
D. 1983

Answer and Explanation

Answer: B

National Youth Day is celebrated in India on 12 January on the birthday of Swami Vivekananda. In 1984 the Government of India declared the day as the National Youth Day and since 1985 the event is celebrated in India every year.

Question 4: India’s longest steel cable suspension bridge ‘Byorung Bridge’ is on ___________- river in Arunachal Pradesh which is inaugurated by Chief Minister Pema Khandu.
A. Siang
B. Yarlung
C. Lohit
D. Dibang

Answer and Explanation

Answer: A

India’s longest steel cable suspension bridge ‘Byorung Bridge’ is on Siang river in Arunachal Pradesh which is inaugurated by Chief Minister Pema Khandu.

Question 5: Govt. has launched _____________ to note and celebrate the exceptional achievements of those women who have impacted society through social media.
A. Web-Wonder Women Campaign
B. Wonder-Web Women Campaign
C. Wonder Women-Web Campaign
D. Women-Web Wonder Campaign

Answer and Explanation

Answer: A

Govt. has launched ‘Web-Wonder Women Campaign’ to note and celebrate the exceptional achievements of those women who have impacted society through social media.

Question 6: National Hindi Diwas is celebrated every year on __________ 14 While the World Hindi Day is celebrated on 10th _________ every year.
A. January and August
B. January and September
C. September and January
D. August and January

Answer and Explanation

Answer: C

National Hindi Diwas is celebrated every year on September 14 While the World Hindi Day is celebrated on 10th January every year.

Question 7: Japan has retained the top position in the world’s most powerful passport list that is _________ Passport Index.
A. Hasley
B. Hanlay
C. Henley
D. Heslay

Answer and Explanation

Answer: C

Japan has retained the top position in the world’s most powerful passport list that is Henley Passport Index.

Question 8: The ___________ Academy Awards ceremony, presented by the Academy of Motion Picture Arts and Sciences, will honor the best films of 2018 and will take place at the Dolby Theatre in Hollywood, Los Angeles, California.
A. 91st
B. 90th
C. 92nd
D. 93rd

Answer and Explanation

Answer: A

The 91st Academy Awards ceremony, presented by the Academy of Motion Picture Arts and Sciences, will honor the best films of 2018 and will take place at the Dolby Theatre in Hollywood, Los Angeles, California.

Question 9: RBI has agreed to provide _____________ million to Central Bank of Sri Lanka (CBSL) under the SAARC swap facility.
A. $700
B. $600
C. $400
D. $500

Answer and Explanation

Answer: C

RBI has agreed to provide $400 million to Central Bank of Sri Lanka (CBSL) under the SAARC swap facility.

Question 10: What is the rank of India in Democracy Index 2019?
A. 44
B. 43
C. 42
D. 41

Answer and Explanation

Answer: D

India is at the 41st place as flawed democracies.Economist Intelligence Unit has released the Democracy Index 2019 for 167 countries in 60 indicators across five broad categories.Each country is classified as either a full democracy, flawed democracy, hybrid regime or authoritarian.

Daily Current Affairs: 11 January

General Knowledge Tests for January-2019
Happy Learning!
Jan.-1Jan.-2Jan.-3Jan.-4Jan.-5
Jan.-6Jan.-7Jan.-8Jan.-9Jan.-10
Jan.-11

Daily Current Affairs 11 January 2019 Current Affairs Quiz 11 January 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest