Current Affairs Quiz 12 January 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 12 January 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 12 January 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 12 January 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 12 January 2019

Question 1: Who is the CEO of NSE?
A. Vikram Limaye
B. Ashok Lohani
C. Pawan Makija
D. Ajay Tyagi

Answer and Explanation

Answer: A

Market cap: US$2.27 trillion (April 2018) || No. of listings: 1,952 || Currency: Indian rupee (₹) || Headquarters: Mumbai || CEO: Vikram Limaye

Question 2: The _______ Indian Paint Conference–2019 was held in Agra, UP.
A. 28th
B. 29th
C. 30th
D. 31st

Answer and Explanation

Answer: B

The 29th Indian Paint Conference–2019 was held in Agra, UP. || Theme :- ‘Paints Pe Charcha – Naye Aayaam’

Question 3: Centre for Classical Language will be set up the Centre for Classical Language in ___________, Kerala.
A. Tirur
B. Kochi
C. Kollam
D. Palakkad

Answer and Explanation

Answer: A

Centre for Classical Language will be set up the Centre for Classical Language at the Thunchath Ezhuthachan Malayalam University in Tirur, Kerala.

Question 4: Where is the headquarter of Royal Bank of Scotland?
A. Edinburgh
B. New Castle
C. Landon
D. Leicester

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Edinburgh, United Kingdom || Parent organization: Royal Bank of Scotland Group || Founded: 1727 || Executives: Ross McEwan (CEO)

Question 5: Karnataka Govt. will organise ‘Organics and Millets-2019 International Trade Fair in __________ Palace Grounds.
A. Mangalore
B. Belgaum
C. Bengaluru
D. Mysore

Answer and Explanation

Answer: C

Karnataka Govt. will organise ‘Organics and Millets-2019 International Trade Fair in Bengaluru Palace Grounds.

Question 6: What is the capital of Venezuela?
A. Bolivar
B. Duma
C. Caracas
D. Lima

Answer and Explanation

Answer: C

Venezuela Capital: Caracas || Currency: Venezuelan bolivar

Question 7: President Kovind has conferred the honorary rank of General of the Indian Army on ___________.
A. Purna Chandra Thapa
B. Shiva Chandra Thapa
C. Punam Chandra Thapa
D. Shivam Chandra Thapa

Answer and Explanation

Answer: A

President Kovind has conferred the honorary rank of General of the Indian Army on Purna Chandra Thapa.

Question 8: VP M. Venkaiah Naidu has inaugurated the 25h Partnership Summit 2019 in __________.
A. Bengaluru
B. New Delhi
C. Pune
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: D

VP M. Venkaiah Naidu has inaugurated the 25h Partnership Summit 2019 in Mumbai.

Question 9: Govt. has approved ___________ billion currency swap deal with Japan which is a Bilateral Swap Arrangement (BSA) between Reserve Bank of India and Bank of Japan.
A. $70
B. $75
C. $85
D. $80

Answer and Explanation

Answer: B

Govt. has approved $75 billion currency swap deal with Japan which is a Bilateral Swap Arrangement (BSA) between Reserve Bank of India and Bank of Japan.

Question 10: Birendra Prasad Baishya, the President of ___________________ has been named as Chef de Mission for the Tokyo 2020 Olympics.
A. Indian Boxing Federation
B. Indian Table Tennis Federation
C. Indian Weightlifting Federation
D. Indian Badminton Federation

Answer and Explanation

Answer: C

Birendra Prasad Baishya has been named as Chef de Mission for the Tokyo 2020 Olympics. He is currently President of Indian Weightlifting Federation.

Daily Current Affairs: 12 January

General Knowledge Tests for January-2019
Happy Learning!
Jan.-1Jan.-2Jan.-3Jan.-4Jan.-5
Jan.-6Jan.-7Jan.-8Jan.-9Jan.-10
Jan.-11Jan.-12

Daily Current Affairs 12 January 2019 Current Affairs Quiz 12 January 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest