Current Affairs Quiz 12 January 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 12 January 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 12 January 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 12 January 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 12 January 2020

Question 1:India’s 1st indigenous aircraft carrier ___________ will be commissioned by 2021.
A. Vikrant
B. Virat
C. Vikram
D. Vihaan

Answer and Explanation

Answer: A

India’s 1st indigenous aircraft carrier Vikrant will be commissioned by 2021.

Question 2:National Youth Day is celebrated on __________ being the birthday of Swami Vivekananda.
A. 11 January
B. 12 January
C. 13 January
D. 14 January

Answer and Explanation

Answer: B

National Youth Day is celebrated on 12 January being the birthday of Swami Vivekananda.

Question 3:Census exercise India-2021 to begin on 1st April 2020 and will end on 30th of ___________ 2020.
A. September
B. July
C. August
D. October

Answer and Explanation

Answer: A

Census exercise India-2021 to begin on 1st April 2020 and will end on 30th of September 2020.

Question 4:Home Minister has inaugurated the National Cyber Crime Reporting Portal and Indian Cyber Crime Coordination Centre located in ____________.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Pune
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: A

Home Minister has inaugurated the National Cyber Crime Reporting Portal and Indian Cyber Crime Coordination Centre located in New Delhi.

Question 5:______________ will host MILAN 2020 naval exercise in March 2020.
A. Visakhapatnam
B. Chennai
C. Mumbai
D. Daman and Diu

Answer and Explanation

Answer: A

Visakhapatnam will host MILAN 2020 naval exercise in March 2020.

Question 6:Exercise Sea Guardians is the Naval exercise between China and ____________.
A. Myanmar
B. Iran
C. Pakistan
D. Sri Lanka

Answer and Explanation

Answer: C

Exercise Sea Guardians is the Naval exercise between China and Pakistan. India has deployed its aircraft carrier INS Vikramaditya in Arabian Sea amid the Pakistan-China naval exercise “Sea Guardians” taking place in North Arabian Sea.

Question 7:The longest serving ruler of __________ Sultan Qaboos bin Said passed away.
A. Kuwait
B. Bahrain
C. Oman
D. UAE

Answer and Explanation

Answer: C

The longest serving ruler of Oman Sultan Qaboos bin Said passed away. Oman: Capital: Muscat || Currency: Omani rial

Question 8:___________ has revised the Know Your Customer (KYC) norms for banks and other lending institutions by allowing banks and other lending institutions to use ‘Video based Customer Identification Process (V-CIP)’.
A. RBI
B. SEBI
C. NABARD
D. Finance Ministry

Answer and Explanation

Answer: A

RBI has revised the Know Your Customer (KYC) norms for banks and other lending institutions by allowing banks and other lending institutions to use ‘Video based Customer Identification Process (V-CIP)’.

Question 9:The State Energy Efficiency Index 2019 was topped by _________, Karnataka and Kerala. All were in “Achiever” group.
A. Haryana
B. Gujarat
C. Rajasthan
D. Punjab

Answer and Explanation

Answer: A

Union Government has released State Energy Efficiency Index 2019, developed by Bureau of Energy Efficiency (BEE) along with Alliance for an Energy Efficient Economy (AEEE). The 4 groups are: ‘Front Runner’, ‘Achiever’, ‘Contender’ and ‘Aspirant’.

Question 10:The World Future Energy Summit commences in ___________.
A. Saudi Arabia
B. UAE
C. Oman
D. Kuwait

Answer and Explanation

Answer: B

The World Future Energy Summit commences in Abu Dhabi, UAE. Theme: ‘Rethinking Global Consumption, Production, and Investment’.

Daily Current Affairs: 12 January

Daily Current Affairs 12 January 2020 Current Affairs Quiz 12 January 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest