Current Affairs Quiz 13 January 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 13 January 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 13 January 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 13 January 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 13 January 2019

Question 1: Who is the CEO of ICSI?
A. Shantanu Saha
B. Shishir Saha
C. Shantanu Sinha
D. Sutanu Sinha

Answer and Explanation

Answer: D

ICSI :- Motto: Speak the Truth, Abide by Law || President: CS Makarand Lele || CEO: CS Sutanu Sinha || Regional office: New Delhi (NIRC); Mumbai (WIRC); Kolkata (EIRC); Chennai (SIRC)

Question 2: Kartik Singh won the under-8 category Junior world title at the Kids’ Golf World Championship in _________.
A. Thailand
B. Malaysia
C. Indonesia
D. Jordan

Answer and Explanation

Answer: B

Kartik Singh won the under-8 category junior world title at the Kids’ Golf World Championship in Malaysia.

Question 3: The Central Bureau of Investigation is the premier investigating agency of India. Operating under the jurisdiction of the _______________.
A. Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions
B. Ministry of Home Affairs
C. Ministry of Defence
D. Ministry of State Defence

Answer and Explanation

Answer: A

The Central Bureau of Investigation is the premier investigating agency of India. Operating under the jurisdiction of the Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions

Question 4: ____________ has allowed Charitable Institutions, Central and State Government Entities to deposit gold under Gold Monetisation Scheme.
A. RBI
B. NABARD
C. FM
D. GOI

Answer and Explanation

Answer: A

RBI has allowed Charitable Institutions, Central and State Government Entities to deposit gold under Gold Monetisation Scheme.

Question 5: Who is the director of ISRO?
A. M Savek
B. KV Kamath
C. Vikram Sarabhai
D. K Sivan

Answer and Explanation

Answer: D

Headquarters: Bengaluru || Founder: Vikram Sarabhai || Founded: 15 August 1969 || Director: Kailasavadivoo Sivan || Subsidiary: Vikram Sarabhai Space Centre

Question 6: Saudi Arabia will set up a ____________ billion oil refinery in Port of Gwadar, Pakistan.
A. $25
B. $20
C. $10
D. $15

Answer and Explanation

Answer: C

Saudi Arabia will set up a $10 billion oil refinery in Port of Gwadar, Pakistan.

Question 7: What is the currency of Malaysia?
A. Peso
B. Baht
C. Ringgit
D. Doller

Answer and Explanation

Answer: C

Currency: Malaysian ringgit || Capital: Kuala Lumpur

Question 8: The first India-Central Asia Dialogue has been concluded in Samarkand, ____________.
A. Uzbekistan
B. Kazakhstan
C. Afghanistan
D. Turkmenistan

Answer and Explanation

Answer: A

The first India-Central Asia Dialogue has been concluded in Samarkand, Uzbekistan. || It is co-chaired by External Affairs Minister of India Sushma Swaraj and the Foreign Minister of Uzbekistan, Abdulaziz Kamilov.

Question 9: PM Modi will inaugurate the _____________ Pravasi Bharatiya Divas at Varanasi in Uttar Pradesh.
A. 18th
B. 16th
C. 17th
D. 15th

Answer and Explanation

Answer: D

PM Modi will inaugurate the 15th Pravasi Bharatiya Divas at Varanasi in Uttar Pradesh.

Question 10: ____________ Govt. has launched ‘One Family, One Job’ scheme which is aimed at providing jobs to a member of every family which does not have a Govt. Job in the state.
A. Assam
B. Sikkim
C. Meghalaya
D. Nagaland

Answer and Explanation

Answer: B

Sikkim Govt. has launched ‘One Family, One Job’ scheme which is aimed at providing jobs to a member of every family which does not have a Govt. Job in the state.

Daily Current Affairs: 13 January

General Knowledge Tests for January-2019
Happy Learning!
Jan.-1Jan.-2Jan.-3Jan.-4Jan.-5
Jan.-6Jan.-7Jan.-8Jan.-9Jan.-10
Jan.-11Jan.-12Jan.-13

Daily Current Affairs 13 January 2019 Current Affairs Quiz 13 January 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest