Current Affairs Quiz 13 January 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 13 January 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 13 January 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 13 January 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 13 January 2020

Question 1:____________ has released a report ‘National Strategy for Financial Inclusion (NSFI): 2019-2024’ under the aegis of Financial Inclusion Advisory Committee (FIAC).
A. RBI
B. SEBI
C. Nabard
D. IRDAI

Answer and Explanation

Answer: A

RBI has released a report ‘National Strategy for Financial Inclusion (NSFI): 2019-2024’ under the aegis of Financial Inclusion Advisory Committee (FIAC).

Question 2: The 5th edition of ‘The Pulses Conclave 2020’ will be organized by India Pulses and Grains Association in _____________.
A. Karnataka
B. Maharashtra
C. Madhya Pradesh
D. Rajasthan

Answer and Explanation

Answer: B

The 5th edition of ‘The Pulses Conclave 2020’ will be organized by India Pulses and Grains Association in Lonavala, Maharashtra.

Question 3:_____________ has launched myApps application to boost digital payments in India.
A. HDFC Bank
B. Axis Bank
C. ICICI Bank
D. Yes Bank

Answer and Explanation

Answer: A

HDFC Bank has launched myApps application to boost digital payments in India. At present HDFC Bank is offering four types of applications — mySociety, myClub, myPrayer and myCity.

Question 4:Government of India has set a deadline for completion of the world’s highest railway bridge – Chenab bridge by ___________.
A. 2021
B. 2022
C. 2023
D. 2024

Answer and Explanation

Answer: A

Government of India has set a deadline for completion of the world’s highest railway bridge – Chenab bridge by 2021.

Question 5:___________’s parliament has confirmed Pedro Sánchez as prime minister of the country.
A. Spain
B. France
C. Germany
D. Portugal

Answer and Explanation

Answer: A

Spain’s parliament has confirmed Pedro Sánchez as prime minister of the country.

Question 6:The 23rd edition of National Youth Festival (NYF) 2020 was held in ____________.
A. New Delhi
B. Jaipur
C. Lucknow
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: C

Chief Minister of Uttar Pradesh Yogi Adityanath and Minister for Youth Affairs and Sports KirenRijiju inaugurated the 23rd National Youth Festival (NYF) 2020 in Lucknow.

Question 7:_____________ Port Trust was renamed as Shyama Prasad Mukherjee Port on the occasion of its 150th years celebration.
A. Surat
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: C

Kolkata Port Trust was renamed as Shyama Prasad Mukherjee Port on the occasion of 150th years celebration of Kolkata Port Trust.

Question 8: ___________ Dharmendra Pradhan has launched mission PURVODAYA for the development of eastern India.
A. Union Minister of Steel
B. Union Minister of North Eastern Region
C. Union Minister of Coal
D. Union Minister of Heavy Industries

Answer and Explanation

Answer: A

Union Minister of Steel Dharmendra Pradhan has launched mission PURVODAYA for the development of eastern India through integrated steel hub in Kolkata, West Bengal.

Question 9:Indian pacer _________ will receive the BCCI’s prestigious Polly Umrigar Award
A. JaspritBumrah
B. Umesh Yadav
C. Mohammed Shami
D. Ishant Sharma

Answer and Explanation

Answer: A

Indian pacer JaspritBumrah will receive the BCCI’s prestigious Polly Umrigar Award

Question 10:M Nagaraj has been appointed the company’s Chairman and Managing Director of State-owned _________________.
A. NBCC (India) Limited
B. Housing and Urban Development Corporation
C. National Housing Bank
D. LIC Housing Finance

Answer and Explanation

Answer: B

M Nagaraj has been appointed the company’s Chairman and Managing Director of State-owned Housing and Urban Development Corporation. Headquarters: New Delhi || Founded: 25 April 1970

Daily Current Affairs: 13 January

Daily Current Affairs 13 January 2020 Current Affairs Quiz 13 January 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest