Content Ad 002

Current Affairs Quiz 13th January 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 13th January 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 13th January 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 13th January 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 13th January 2023

Question 1:
Which institution in Sri Lanka is the Indian High Commission funding for the creation of a Hindi Chair?

A) Colombo University
B) Sabaragamuwa University
C) Sri Jayewardenepura University
D) Ruhuna University

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The Indian High Commission has decided to fund a Hindi Chair at Sabaragamuwa University in Sri Lanka.

Question 2:
What is the theme for the World Spice Congress in 2023?

A) SPICES: Vision 2025
B) Spicing Up The World
C) VISION 2030: S.P.I.C.E.S.
D) Global Spice Dominance

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: “VISION 2030: S.P.I.C.E.S.” (Sustainability, Productivity, Innovation, Collaboration, Excellence, and Safety) is the global theme for the World Spice Congress in 2023.

Question 3:
By how much is India’s GDP expected to grow in FY23 as per the World Bank?

A) 8.7%
B) 7.5%
C) 6.9%
D) 5.4%

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: India’s GDP is expected to grow by 6.9% in FY23, according to the World Bank.

Question 4:
Which mobile payment application was recently launched as the fastest in India?

Content Ad 03

A) PayFast
B) PayNow
C) PayRup
D) InstaPay

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: PayRup is the newly launched fastest mobile payment application in India.

Question 5:
Who will be taking over as the CEO of Cognizant on March 15, 2023?

A) Brian Humphries
B) Surya Gummadi
C) Ravi Kumar
D) Mahadevappa Halagatti

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Ravi Kumar, formerly of Infosys, will take over as CEO of Cognizant on March 15, 2023.

Question 6:
Where is India’s Integrated Test Range located?

A) Rajasthan
B) Kerala
C) Maharashtra
D) Chandipur, Odisha

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: India’s Integrated Test Range is located in Chandipur, on the coast of Odisha.

Question 7:
Which former Union minister recently passed away at the age of 75?

A) Piyush Goyal
B) Sharad Yadav
C) Samir V. Kamat
D) Gopal Bagale

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Former Indian government minister and Union minister Sharad Yadav passed away at the age of 75.

Question 8:
Which footballer recently announced the end of his professional career?

A) Cristiano Ronaldo
B) Lionel Messi
C) Gareth Bale
D) Neymar Jr.

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Gareth Bale, known for playing with Tottenham and Real Madrid, has decided to end his professional football career.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img