Current Affairs Quiz 14 January 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 14 January 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 14 January 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 14 January 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 14 January 2019

Question 1: Who is the current Chairman of NHRC of India?
A. HL Dattu
B. JP Datta
C. BL Meena
D. KM Munshi

Answer and Explanation

Answer: A

Formed: 12 October 1993 || Federal agency,India || Operations jurisdiction India || Headquarters New Delhi || Justice H. L. Dattu, Chairman || Jaideep Govind, Secretary General

Question 2: Who is the Governor of Gujarat?
A. Amit Shah
B. Om Prakash Kohli
C. Vijay Rupani
D. Nitin Patel

Answer and Explanation

Answer: B

Capital: Gandhinagar || Chief minister: Vijay Rupani || Governor: Om Prakash Kohli || Official song: Jai Jai Garavi Gujarat

Question 3: Ministry of Women and Child Development has organised the 6th ‘Women of India Organic Festival’ at Leisure Valley, _____________.
A. Jaipur
B. New Delhi
C. Chandigarh
D. Lucknow

Answer and Explanation

Answer: C

Ministry of Women and Child Development has organised the 6th ‘Women of India Organic Festival’ at Leisure Valley, Chandigarh.

Question 4: Armed Forces Veterans Day is commemorated in the memory of first Indian Commander-in-Chief of the Armed Forces Field Marshal K M Cariappa in _____________.
A. 1953
B. 1951
C. 1961
D. 1965

Answer and Explanation

Answer: A

Armed Forces Veterans Day is commemorated in the memory of first Indian Commander-in-Chief of the Armed Forces Field Marshal K M Cariappa in 1953.

Question 5: What is the capital of Macedonia?
A. Ivanov
B. Zoran
C. Skopje
D. Macedonian

Answer and Explanation

Answer: C

President: Gjorge Ivanov || Prime Minister: Zoran Zaev || Currency: Macedonian denar || Capital: Skopje

Question 6: ___________ is the first Samoan-American member and the first Hindu member of the United States Congress.
A. Tulsi Garald
B. Tulsi Gabard
C. Tulsi Gabbard
D. Tulsi Gaddarb

Answer and Explanation

Answer: C

Tulsi Gabbard is the first Samoan-American member and the first Hindu member of the United States Congress.

Question 7: Pakistan was named by George W Bush for ‘Major non-NATO ally’ in ____________.
A. 2006
B. 2005
C. 2004
D. 2003

Answer and Explanation

Answer: C

Pakistan was named by George W Bush for ‘Major non-NATO ally’ in 2004.

Question 8: The _________ Edition of India-Myanmar bilateral Army exercise ‘IMBEX 2018-19’ has commenced at Chandimandir military station, Chandigarh.
A. 2nd
B. 1st
C. 3rd
D. 4th

Answer and Explanation

Answer: A

The 2nd Edition of India-Myanmar bilateral Army exercise ‘IMBEX 2018-19’ has commenced at Chandimandir military station, Chandigarh.

Question 9: Kiran Mazumdar-Shaw has been re-appointed as Lead Independent Director of _____________ for 5 years.
A. Wipro
B. Infosys
C. Cognizant
D. TCS

Answer and Explanation

Answer: B

Kiran Mazumdar-Shaw has been re-appointed as Lead Independent Director of Infosys for 5 years.

Question 10: Bengaluru Raptors have won Premier Badminton League by defeating ____________.
A. Mumbai Magicians
B. Mumbai Rockets
C. Mumbai Smashers
D. Mumbai Hotshots

Answer and Explanation

Answer: B

Bengaluru Raptors have won Premier Badminton League by defeating Mumbai Rockets.

Daily Current Affairs: 14 January

General Knowledge Tests for January-2019
Happy Learning!
Jan-1Jan-2Jan-3Jan-4Jan-5
Jan-6Jan-7Jan-8Jan-9Jan-10
Jan-11Jan-12Jan-13Jan-14Jan-15
Jan-16Jan-17Jan-18Jan-19Jan-20
Jan-21Jan-22Jan-23Jan-24Jan-25
Jan-26Jan-27Jan-28Jan-29Jan-30
Jan-31

Daily Current Affairs 14 January 2019 Current Affairs Quiz 14 January 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest