Current Affairs Quiz 14 January 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 14 January 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 14 January 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 14 January 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 14 January 2020

Question 1:The ____________ Legislative Assembly adopted a new logo, reflecting the distinct identity and culture of the state.
A. Arunachal Pradesh
B. Tripura
C. Manipur
D. Assam

Answer and Explanation

Answer: A

The Arunachal Pradesh Legislative Assembly adopted a new logo, reflecting the distinct identity and culture of the state.

Question 2:____________ is celebrated as Armed Forces Veterans Day every year.
A. 11 January
B. 12 January
C. 13 January
D. 14 January

Answer and Explanation

Answer: D

14 January is celebrated as Armed Forces Veterans Day every year. This day is observed to mark the respect and recognition of the services rendered by Field Marshal KM Cariappa.

Question 3:Minister for Women and Child Development and Textiles, SmritiIrani has launched _______________ for Women entrepreneurship in Goa.
A. Yashaswini Scheme
B. Yashaswi Scheme
C. Yashodha Scheme
D. Yamuna Scheme

Answer and Explanation

Answer: A

Minister for Women and Child Development and Textiles, SmritiIrani has launched Yashaswini Scheme for Women entrepreneurship in Goa.

Question 4:_______________ has been included in the Shanghai Cooperation Organisation’s ‘8 Wonders of SCO’ list.
A. Statue of Unity
B. Taj Mahal
C. Red Fort
D. Gateway of India

Answer and Explanation

Answer: A

Statue of Unity in Gujarat has been included in the Shanghai Cooperation Organisation’s ‘8 Wonders of SCO’ list.

Question 5:USA Treasury Department has removed __________ from the designation as ‘Currency Manipulator’.
A. China
B. Iran
C. Russia
D. India

Answer and Explanation

Answer: A

USA Treasury Department has removed China from the designation as ‘Currency Manipulator’.

Question 6:The 5th Edition of India’s Global conference on Geopolitics and Geo-economics Raisina Dialogue has begun in ____________.
A. Pune
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: C

The 5th Edition of India’s Global conference on Geopolitics and Geo-economics Raisina Dialogue has begun in New Delhi.

Question 7:What is the Capital of Malta?
A. Gozo
B. Mdina
C. Valletta
D. Sliema

Answer and Explanation

Answer: C

Capital: Valletta || Currency: Euro

Question 8:____________ has been appointed as the new Deputy Governor of Reserve Bank.
A. Michael DebaprataPatra
B. Uma Shankar
C. Sudha Balakrishnan
D. Nachiket Mor

Answer and Explanation

Answer: A

Michael Debaprata Patra has been appointed as the new Deputy Governor of Reserve Bank.

Question 9:RBI has increased the authorised capital of _____________ from Rs 15000 crore to Rs Rs 25000 crore.
A. IOB
B. SBI
C. BOB
D. PNB

Answer and Explanation

Answer: A

RBI has increased the authorised capital of Indian Overseas Bank from Rs 15000 crore to Rs Rs 25000 crore.

Question 10:___________ has inked a deal for 5 years with GEFCO Group to digitally transform its worldwide operations.
A. Wipro
B. Infosys
C. Cognizant
D. IBM

Answer and Explanation

Answer: B

Infosys has inked a deal for 5 years with GEFCO Group to digitally transform its worldwide operations.

Daily Current Affairs: 14 January

Daily Current Affairs 14 January 2020 Current Affairs Quiz 14 January 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest