Current Affairs Quiz 15 January 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 15 January 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 15 January 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 15 January 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 15 January 2020

Question 1:Team ___________ has won the 2020 ATP Cup tournament, defeating Team Spain 2–1 in the final.
A. Serbia
B. Germany
C. Switzerland
D. England

Answer and Explanation

Answer: A

Team Serbia has won the 2020 ATP Cup tournament, defeating Team Spain 2–1 in the final.

Question 2: Former Flipkart CEO Sachin Bansal has acquired ____________ General Insurance for Rs 100 Crore.
A. HFCL
B. DHFL
C. PGCL
D. IIFL

Answer and Explanation

Answer: B

Former Flipkart CEO Sachin Bansal has acquired DHFL General Insurance for Rs 100 Crore.

Question 3:___________ has developed a special class diesel for Indian Navy.
A. IOCL
B. ONGC
C. BPCL
D. HPCL

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Oil Corporation (IOC) has developed a special class diesel for Indian Navy.

Question 4:An international exhibition and conference on civil aviation sector Wings India 2020 will be held at Begumpet Airport in ___________ in March.
A. Hyderabad
B. New Delhi
C. Mumbai
D. Bangalore

Answer and Explanation

Answer: A

An international exhibition and conference on civil aviation sector Wings India 2020 will be held at Begumpet Airport in Hyderabad in March.

Question 5:___________ has acquired a controlling stake in Nexus Venture Partners-backed fintech start-up PaySense.
A. PayU
B. Razorpay
C. Mobikwik
D. Zipay

Answer and Explanation

Answer: A

PayU has acquired a controlling stake in Nexus Venture Partners-backed fintech start-up PaySense. PayU is a fintech company that provides payment technology to online merchants. The company was founded in 2002 and is headquartered in Hoofddorp, Netherlands. It allows online businesses to accept and process payments through payment methods that can be integrated with web and mobile applications.

Question 6:Where is the headquarter of India Meteorological Department?
A. Hyderabad
B. New Delhi
C. Mumbai
D. Bangalore

Answer and Explanation

Answer: B

The India Meteorological Department is an agency of the Ministry of Earth Sciences of the Government of India. It is the principal agency responsible for meteorological observations, weather forecasting and seismology. Headquarters: New Delhi || Founder: Government of India || Founded: 1875 || Agency executive: Dr.Mrutyunjay Mohapatra, Director General of Meteorology.

Question 7:Home Minister Amit Shah has launched project VISHWAS and CYBER AASHVAST in _________, Gujarat.
A. Surat
B. Ahmedabad
C. Gandhinagar
D. Vadodara

Answer and Explanation

Answer: C

Home Minister Amit Shah has launched project VISHWAS and CYBER AASHVAST in Gandhinagar, Gujarat.

Question 8:Lt Col ____________ has been appointed the Director of the National Book Trust.
A. Yuvraj Malik
B. Yuvraj Sahu
C. Yuvraj Mahapotra
D. Yuvraj Singh

Answer and Explanation

Answer: A

Lt Col Yuvraj Malik has been appointed the Director of the National Book Trust.

Question 9:The 6th meeting of the Island Development Agency (IDA) was chaired by _________.
A. Amit Shah
B. Narendra Modi
C. Rajanath Singh
D. SmritiIrani

Answer and Explanation

Answer: A

The 6th meeting of the Island Development Agency (IDA) was chaired by Amit Shah.

Question 10:In the ’20 people to watch in 2020′ List by Forbes India, _________ Persons from India featured in the list.
A. Eight
B. Seven
C. Nine
D. Ten

Answer and Explanation

Answer: B

In the ’20 people to watch in 2020′ List by Forbes India, 7 Persons from India featured in the list. || Top Three: 1. Hasan Minhaj: Comedian, political commentator || 2. Aditya Mittal: ArcelorMittal Europe Group CFO and CEO || 3. Peter Buttigieg: Mayor of South Bend, Indiana, US

Daily Current Affairs: 15 January

Daily Current Affairs 15 January 2020 Current Affairs Quiz 15 January 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest