Current Affairs Quiz January 17 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz January 17 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz January 17 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz January 17 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 17 January 2018

Question 1:Who is the first Indian cricketer to get run-out twice in a Single Test?
A. Shikhar Dhawan
B. Virat Kohli
C. Cheteshwar Pujara
D. Rohit Sharma

Answer and Explanation

Answer: C

Cheteshwar Pujara is the first Indian to get run-out twice in a Single Test. He is the 23rd player overall to be run-out twice in a Test.

Question 2:Which is the world’s largest container shipping line?
A. Maersk
B. Mediterranean shipping Company
C. CMA CGM Group
D. Evergreen Marine

Answer and Explanation

Answer: A

Maersk is the world’s largest container shipping line.

Question 3:Where is the world’s most expensive embassy located?
A. California
B. Washington DC
C. Paris
D. London

Answer and Explanation

Answer: D

World’s most expensive embassy is located in London. It is a US embassy.

Question 4:What is the height of ‘world’s biggest air purifier’ built by China?
A. 200 feet
B. 330 feet
C. 450 feet
D. 570 feet

Answer and Explanation

Answer: B

The height of ‘world’s biggest air purifier’ built by China is 330 feet.

Question 5:What is the name of the helpline for complaints of poaching developed by Forest Dept?
A. 1919
B. 1923
C. 1926
D. 1931

Answer and Explanation

Answer: C

To allow the public to anonymously file complaints of illegal activities like tree felling and poaching, Forest Dept is planning to launch ‘1926’, a 24×7 national helpline.

Question 6:Who is the first full-time Defence Minister to fly in the Air Force’s supersonic jet?
A. Nirmala Sitharaman
B. Arun Jaitley
C. Manohar Parrikar
D. AK Antony

Answer and Explanation

Answer: A

Nirmala Sitharaman became the first full-time Defence Minister to fly in the Air Force’s supersonic Sukhoi-30MKI jet.

Question 7:Which Indian IT firm has signed a deal with M&G Prudential of over $690 million?
A. Infosys
B. Wipro
C. Tech Mahindra
D. TCS

Answer and Explanation

Answer: D

TCS, India’s largest IT services firm, has signed a deal with M&G Prudential, The UK and European savings and investments business of Prudential plc.

Question 8:What is the highest point at which Sensex has ever closed?
A. 34,003
B. 35,081
C. 26,897
D. 26,991

Answer and Explanation

Answer: B

Sensex rose 310.77 points to close at 35,081. For the first time, sensex has closed above 35,000.

Question 9:Who won 2002 Football World Cup?
A. Germany
B. Turkey
C. Brazil
D. South Korea

Answer and Explanation

Answer: C

Football World Cup 2002 was won by Brazil while Germany was runner-up.

Question 10:How many MoUs have been signed to cover the uncovered areas in the North east including Assam and Arunachal Pradesh by the Centre?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Answer and Explanation

Answer: B

Two MoUs have been signed to cover the uncovered areas in the North east including Assam and Arunachal Pradesh. The Center sanctioned Rs 10,000 cr worth projects in North East for better network connectivity.

Daily Current Affairs: 17 January

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for January-2018
Happy Learning!
Jan-1Jan-2Jan-3Jan-4
Jan-5Jan-6Jan-7Jan-8
Jan-9Jan-10Jan-11Jan-12
Jan-13Jan-14Jan-15Jan-16
Jan-17

Daily Current Affairs 17 january 2018 Current Affairs Quiz january 17 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest