Current Affairs Quiz 17 January 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 17 January 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 17 January 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 17 January 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 17 January 2020

Question 1:Agricultural Scientist Dr _______________ was honoured as the first recipients ‘Muppavarapu Venkaiah Naidu National Award for Excellence’ for his contribution to the field of agriculture.
A. MS Swaminathan
B. Verghese Kurien
C. Norman Borlaug
D. M. S. Subbulakshmi

Answer and Explanation

Answer: A

Agricultural Scientist Dr MS Swaminathan was honoured as the first recipients ‘Muppavarapu Venkaiah Naidu National Award for Excellence’ for his contribution to the field of agriculture.

Question 2:____________ will host the 5th edition of Science Film Festival of India (SCI-FFI 2020).
A. Manipur
B. Goa
C. Tripura
D. Himachal Pradesh

Answer and Explanation

Answer: B

Goa will host the 5th edition of Science Film Festival of India (SCI-FFI 2020).

Question 3:Magh Bihu is an auspicious harvest festival, is being celebrated in _________.
A. Assam
B. Tripura
C. Manipur
D. Sikkim

Answer and Explanation

Answer: A

Magh Bihu is an auspicious harvest festival, is being celebrated in Assam.

Question 4:India and Bangladesh signed an MoU for the co-production of a biopic on ‘Father of Bangladesh’ _____________.
A. Sajeeb Wazed
B. Khaleda Zia
C. Ziaur Rahman
D. Sheikh Mujibur Rahman

Answer and Explanation

Answer: D

India and Bangladesh signed an MoU for the co-production of a biopic on ‘Father of Bangladesh’ Sheikh Mujibur Rahman.

Question 5:____________ has been elected as the bureau member of International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC).
A. Bipul Behari Saha
B. Bipul Behari Shah
C. Bipul Behari Sahu
D. Bipul Behari Sahay

Answer and Explanation

Answer: A

Bipul Behari Saha has been elected as the bureau member of International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC).

Question 6:Prime Minister of ___________, Dmitry Medvedev has resigned from the post.
A. Russia
B. Belarus
C. Ukraine
D. Georgia

Answer and Explanation

Answer: A

Prime Minister of Russia, Dmitry Medvedev has resigned from the post.

Question 7:Anand Prakash Maheshwari has appointed Director General of _____________.
A. ITBP
B. CISF
C. CRPF
D. BSF

Answer and Explanation

Answer: C

Anand Prakash Maheshwari has appointed Director General of Central Reserve Police Force.

Question 8:South Central Zone Railway and ___________ have signed an MoU for direct pickup of earnings at all the Railway stations over South Central Railway Zone.
A. SBI
B. BOB
C. HDFC
D. ICICI

Answer and Explanation

Answer: A

South Central Zone Railway and SBI have signed an MoU for direct pickup of earnings at all the Railway stations over South Central Railway Zone

Question 9:Lt General ____________ has been reappointed as the Surveyor General of India.
A. Girish Kumar
B. Nawab Shah
C. Navneet Kaur
D. Sahil Shah

Answer and Explanation

Answer: A

Lt General Girish Kumar has been reappointed as the Surveyor General of India.

Question 10:Jacqueline Williams of ____________ is set to become the first woman third umpire in a Men’s International Match.
A. Australia
B. West Indies
C. South Africa
D. England

Answer and Explanation

Answer: B

Jacqueline Williams of West Indies is set to become the first woman third umpire in a Men’s International Match.

Daily Current Affairs: 17 January

Daily Current Affairs 17 January 2020 Current Affairs Quiz 17 January 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest