Current Affairs Quiz 18 January 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 18 January 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 18 January 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 18 January 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 18 January 2019

Question 1: Additional Solicitor General of India abbreviated as ASG is a law officer of India and is the _____________ ranking lawyer of the Government of India.
A. third
B. first
C. second
D. fourth

Answer and Explanation

Answer: A

Additional Solicitor General of India abbreviated as ASG is a law officer of India and is the third ranking lawyer of the Government of India.The headquarters of Additional Solicitor-General may be at New Delhi or Mumbai or Chennai or Allahabad as the Government of India may specify from time to time. ASG is governed by Law Officers.

Question 2: __________ has been appointed as the new Registrar General and Census Commissioner of India.
A. Vivek Gupta
B. Vivek Joshi
C. Vivek Misra
D. Vivek Khanna

Answer and Explanation

Answer: B

Vivek Joshi has been appointed as the new Registrar General and Census Commissioner of India.

Question 3: PM Modi will inaugurate the National Museum of Indian Cinema (NMIC) in ____________.
A. Mumbai
B. Pune
C. Nasik
D. Nagpur

Answer and Explanation

Answer: A

PM Modi will inaugurate the National Museum of Indian Cinema (NMIC) in Mumbai.

Question 4: Ahmedabad, in western India, is the largest city in the state of Gujarat. The ________ River runs through its center.
A. Narmada
B. Luni
C. Mahi
D. Sabarmati

Answer and Explanation

Answer: D

Ahmedabad, in western India, is the largest city in the state of Gujarat. The Sabarmati River runs through its center. On the western bank is the Gandhi Ashram at Sabarmati, which displays the spiritual leader’s living quarters and artefacts. Across the river, the Calico Museum of Textiles, once a cloth merchant’s mansion, has a significant collection of antique and modern fabrics.

Question 5: Amitabh Bachchan from India in 2017 is appointed as Goodwill ambassador for awareness of ____________.
A. Leprosy
B. Polio
C. Cancer
D. Hepatitis

Answer and Explanation

Answer: D

Amitabh Bachchan from India in 2017 :- Goodwill ambassador for awareness of Hepatitis.

Question 6: The Group of 77 at the United Nations is a coalition of __________ developing nations.
A. 133
B. 137
C. 134
D. 139

Answer and Explanation

Answer: C

The Group of 77 at the United Nations is a coalition of 134 developing nations, designed to promote its members’ collective economic interests and create an enhanced joint negotiating capacity in the United Nations.

Question 7: GDP Growth rate of India by Fitch for 2018-19 is __________.
A. 7.5%
B. 7.4%
C. 7.2%
D. 7.3%

Answer and Explanation

Answer: C

GDP Growth rate of India by Fitch for 2018-19 is 7.2% and for 2019-20 is 7.5%.

Question 8: Mount Sidley is the highest dormant volcano in ___________.
A. Antarctica
B. Acratic
C. Atlantic
D. Pacific

Answer and Explanation

Answer: A

Mount Sidley is the highest dormant volcano in Antarctica, a member of the Volcanic Seven Summits, with a summit elevation of 4,181–4,285 metres.

Question 9:______________ Vinesh Phogat has been nominated for the Comeback category in the Laures world Sports awards.
A. Wrestler
B. Boxer
C. Sprinter
D. Weightlifter

Answer and Explanation

Answer: A

Vinesh Phogat has been nominated for the Comeback category in the Laures world Sports awards.

Question 10: Adani Group is an Indian multinational conglomerate headquartered in ________________.
A. Surat
B. Vadodara
C. Mumbai
D. Ahmedabad

Answer and Explanation

Answer: D

Adani Group is an Indian multinational conglomerate headquartered in Ahmedabad, Gujarat, India. It was founded by Gautam Adani in 1988 as a commodity trading business with the flagship company Adani Enterprises Limited. Gautam Adani is the chairman.

Daily Current Affairs: 18 January

General Knowledge Tests for January-2019
Happy Learning!
Jan-1Jan-2Jan-3Jan-4Jan-5
Jan-6Jan-7Jan-8Jan-9Jan-10
Jan-11Jan-12Jan-13Jan-14Jan-15
Jan-16Jan-17Jan-18Jan-19Jan-20
Jan-21Jan-22Jan-23Jan-24Jan-25
Jan-26Jan-27Jan-28Jan-29Jan-30
Jan-31

Daily Current Affairs 18 January 2019 Current Affairs Quiz 18 January 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest