Current Affairs Quiz 18 January 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 18 January 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 18 January 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 18 January 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 18 January 2020

Question 1:Union Culture and Tourism Minister Prahlad Singh Patel launched ‘Indian Heritage in Digital Space’ exhibition at National Museum, ___________.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

Union Culture and Tourism Minister Prahlad Singh Patel launched ‘Indian Heritage in Digital Space’ exhibition at National Museum, New Delhi.

Question 2:‘Saksham’ Campaign has been launched by Union Minister of Petroleum and Natural Gas ___________.
A. Pratap Chandra Sarangi
B. Dharmendra Pradhan
C. Prakash Javadekar
D. Mukhtar Abbas Naqvi

Answer and Explanation

Answer: B

‘Saksham’ Campaign has been launched by Union Minister of Petroleum and Natural Gas Dharmendra Pradhan.

Question 3:The first edition of Krishi Manthan has started at IIM ___________.
A. Ahmedabad
B. Calcutta
C. Lucknow
D. Bangalore

Answer and Explanation

Answer: A

The first edition of Krishi Manthan has started at IIM Ahmedabad. It is said to be the largest Food, Agri-business and Rural Development Summit of Asia.

Question 4:Under Rare Disease Policy draft, Government of India will provide a financial support of up to ____________ under its Rashtriya Arogaya Nidhi scheme for one-time treatment of rare diseases.
A. Rs 15 lakh
B. Rs 10 lakh
C. Rs 12 lakh
D. Rs 20 lakh

Answer and Explanation

Answer: A

Under Rare Disease Policy draft, Government of India will provide a financial support of up to Rs 15 lakh under its Rashtriya Arogaya Nidhi scheme for one-time treatment of rare diseases.

Question 5:The 15th Edition of ‘The Global Risks Report 2020’ has been released by _____________.
A. WEF
B. WB
C. IMF
D. WTO

Answer and Explanation

Answer: A

The 15th Edition of ‘The Global Risks Report 2020’ has been released by World Economic Forum. The report has been prepared by WEF in partnership with Marsh & McLennan and Zurich Insurance Group.

Question 6:____________ and Indian Coast Guards hold exercise ‘Sahyog-Kaijin’ off Chennai coast.
A. Bangladesh
B. Myanmar
C. China
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: D

Japanese and Indian Coast Guards hold exercise ‘Sahyog-Kaijin’ off Chennai coast.

Question 7:The 7th Conference of Commonwealth Parliamentary Association (CPA) India Region was held in __________.
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Lucknow
D. Bhopal

Answer and Explanation

Answer: C

The 7th Conference of Commonwealth Parliamentary Association (CPA) India Region was held in Lucknow.

Question 8:______________ has launched its API Banking portal consisting maximum number of virtual APIs (nearly 250 APIs).
A. ICICI Bank
B. HDFC Bank
C. Axis Bank
D. Yes Bank

Answer and Explanation

Answer: A

ICICI Bank has launched its API Banking portal consisting maximum number of virtual APIs (nearly 250 APIs).

Question 9: Indian Government with Assam Government and the ____________ have signed a loan agreement of $88 million to modernize Assam’s Passenger Ferry Sector.
A. WB
B. IMF
C. ADB
D. AIIB

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Government with Assam Government and the World Bank have signed a loan agreement of $88 million to modernize Assam’s Passenger Ferry Sector.

Question 10:Norwegian chess Grand-master ___________ has stretched his unbeaten run to a record-breaking 111 games.
A. Garry Kasparov
B. Magnus Carlsen
C. Bobby Fischer
D. Fabiano Caruana

Answer and Explanation

Answer: B

Norwegian chess Grand-master Magnus Carlsen has stretched his unbeaten run to a record-breaking 111 games. He surpassed the 110 classical games undefeated set by Sergei Tiviakov in 2005.

Daily Current Affairs: 18 January

Daily Current Affairs 18 January 2020 Current Affairs Quiz 18 January 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest