Current Affairs Quiz 19 January 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 19 January 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 19 January 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 19 January 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 19 January 2020

Question 1:The 2020 Men’s FIH Pro League is the second season of the Pro League and __________ edition of the men’s field hockey national team league series.
A. fifth
B. third
C. seventh
D. eight

Answer and Explanation

Answer: A

The 2020 Men’s FIH Pro League is the second season of the Pro League and fifth edition of the men’s field hockey national team league series.

Question 2:__________ finished the 2019 year as the top shooting nation in the world.
A. USA
B. India
C. China
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: B

India finished the 2019 year as the top shooting nation in the world. India has topped the 2019 ISSF World Cup with 21 Gold Medals, 6 Silver Medals, 3 Bronze Medals.

Question 3:Minister of Fertilizers _____________ has launched the ‘Apna Urea – SonaUgle’ brand of HURL.
A. D.V. Sadananda Gowda
B. Narendra Singh Tomar
C. Ananth Kumar
D. Jagadish Shettar

Answer and Explanation

Answer: A

Minister of Fertilizers D.V. Sadananda Gowda has launched the ‘Apna Urea – SonaUgle’ brand of HURL. The logo and brand ‘Apna Urea SonaUgle’ of Hindustan Urvarak and Rasayan Ltd (HURL).

Question 4:IIM-____________ has signed an MoU with TikTok to provide short video modules for students and trained professionals.
A. Indore
B. Lucknow
C. Shillong
D. Rohtak

Answer and Explanation

Answer: A

IIM-Indore has signed an MoU with TikTok to provide short video modules for students and trained professionals.

Question 5:Defence Minister Rajnath Singh has flagged off K9 VAJRA-T Gun from _________ Armoured System Complex at Hazira in Gujarat.
A. L&T
B. Reliance Defence
C. Essar
D. APM Terminals

Answer and Explanation

Answer: A

Defence Minister Rajnath Singh has flagged off K9 VAJRA-T Gun from L&T Armoured System Complex at Hazira in Gujarat.

Question 6:__________ signed an MoU with International Union for Conservation of Nature for red-listing of orchids.
A. Telangana
B. Andhra Pradesh
C. Arunachal Pradesh
D. Odisha

Answer and Explanation

Answer: C

Arunachal Pradesh signed an MoU with International Union for Conservation of Nature for red-listing of orchids.

Question 7:India will host the 19th Edition of ____________ Council of Heads of Government meeting 2020 in New Delhi.
A. SAARC
B. ASEAN
C. SCO
D. BIMSTEC

Answer and Explanation

Answer: C

India will host the 19th Edition of Shanghai Cooperation Organization Council of Heads of Government meeting 2020 in New Delhi.

Question 8:Gujarat Chief Minister Vijay Rupani has launched the _________ Economic Census process in the state.
A. 7th
B. 8th
C. 9th
D. 10th

Answer and Explanation

Answer: A

Gujarat Chief Minister Vijay Rupani has launched the 7th Economic Census process in the state.

Question 9: Sindhi poet and writer __________ has been selected for the 29th Saraswati Samman.
A. Vasdev Mohi
B. Jaswir Khatri
C. Subha Ghai
D. Jaspreet Arora

Answer and Explanation

Answer: A

Sindhi poet and writer Vasdev Mohi has been selected for the 29th Saraswati Samman.

Question 10:Economic Census process is carried out by ________________ with the help of Common Service Centres.
A. Ministry of Home Affairs
B. Ministry of Statistics and Programme Implementation
C. Ministry of Finance
D. Ministry of Electronics and Information Technology

Answer and Explanation

Answer: B

Economic Census process is carried out by Union Ministry of Statistics and Programme Implementation with the help of Common Service Centres.

Daily Current Affairs: 19 January

Daily Current Affairs 19 January 2020 Current Affairs Quiz 19 January 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest