Current Affairs Quiz 2 January 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 2 January 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 2 January 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 2 January 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 2 January 2020

Question 1:______________ government will observe 2020 as “SusashanSankalpVarsh”.
A. Haryana
B. Punjab
C. Odisha
D. Bihar

Answer and Explanation

Answer: A

Haryana government will observe 2020 as “SusashanSankalpVarsh”.

Question 2:India’s first university for trans-gender community will be opened in Kushinagar district of _________.
A. Haryana
B. Uttar Pradesh
C. Gujarat
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: B

India’s first university for trans-gender community will be opened in Kushinagar district of Uttar Pradesh.

Question 3:_____________ Government has launched ‘Abhinandan’ scheme which is an education loan subsidy scheme that will provide a one-time subsidy of Rs. 50,000 in loan to students.
A. Assam
B. Tripura
C. Nagaland
D. Manipur

Answer and Explanation

Answer: A

Assam Government has launched ‘Abhinandan’ scheme which is an education loan subsidy scheme that will provide a one-time subsidy of Rs. 50,000 in loan to students.

Question 4:Aayushi Dholakia of ______________, India has bagged the title of Miss Teen International 2019.
A. Vadodara
B. Surat
C. Ahmadabad
D. Bhuj

Answer and Explanation

Answer: A

Aayushi Dholakia of Vadodara, India has bagged the title of Miss Teen International 2019.

Question 5:United Nations has declared ___________________ as the most famous teenager in the world in its ‘Decade in Review’ report.
A. Malala Yousafzai
B. Greta Thunberg
C. Rosa Parks
D. Nadia Murad

Answer and Explanation

Answer: A

United Nations has declared Education Activist and Nobel laureate Malala Yousafzai as the most famous teenager in the world in its ‘Decade in Review’ report

Question 6:Indian-origin Prime Minister of ______________, Leo Varadkar, is on a visit to India.
A. Sweden
B. Iceland
C. Ireland
D. Denmark

Answer and Explanation

Answer: C

Indian-origin Prime Minister of Ireland, Leo Varadkar, is on a visit to India. he visited his ancestral village in Maharashtra’s Sindhudurg district.

Question 7:Juventus player Cristiano Ronaldo won best men’s player Award at ____________ Globe Soccer Awards.
A. Qatar
B. Abu Dhabi
C. Dubai
D. Oman

Answer and Explanation

Answer: C

Juventus player Cristiano Ronaldo won best men’s player Award at Dubai Globe Soccer Awards.

Question 8:_______________ has launched ‘KBL Xpress SB Accounts’ which a digitized version for opening Savings Bank account through TAB Banking on the spot.
A. Karnataka Bank
B. South Indian Bank
C. Nanital Bank
D. DhanLaxmi Bank

Answer and Explanation

Answer: A

Karnataka Bank has launched ‘KBL Xpress SB Accounts’ which a digitized version for opening Savings Bank account through TAB Banking on the spot.

Question 9: ______________ has received a best performing bank award for RSETIs for 2018-19 financial year.
A. Andhra Bank
B. Telangana Bank
C. Maharashtra Bank
D. Karnataka Bank

Answer and Explanation

Answer: A

Andhra Bank has received a best performing bank award for RSETIs for 2018-19 financial year.

Question 10:ISRO is planning to launch Satellite Aditya to study the Sun in the second half of _________.
A. 2022
B. 2021
C. 2020
D. 2023

Answer and Explanation

Answer: C

ISRO is planning to launch Satellite Aditya to study the Sun in the second half of 2020.

Daily Current Affairs: 2 January

Daily Current Affairs 2 January 2020 Current Affairs Quiz 2 January 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest