Content Ad 002

Current Affairs Quiz 20 January 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 20 January 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 20 January 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 20 January 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 20 January 2019

Question 1: Who is the Chairman of ISRO?
A. K Sivan
B. M Sevak
C. CNR Rao
D. AS Kirna Kuma

Answer and Explanation

Answer: A

ISRO:- Headquarters: Bengaluru || Chairman: Dr K Sivan.

Question 2: Sweden is a _____________ nation with thousands of coastal islands and inland lakes
A. Arctic
B. Baltic
C. Oceania
D. Scandinavian

Answer and Explanation

Answer: D

Sweden is a Scandinavian nation with thousands of coastal islands and inland lakes, along with vast boreal forests and glaciated mountains. Its principal cities, eastern capital Stockholm and south-western Gothenburg and Malmö, are all coastal. Stockholm is built on 14 islands. It has more than 50 bridges, as well as the medieval old town, Gamla Stan, royal palaces and museums such as open-air Skansen.

Question 3: Where is the headquarter of World Economic Forum?
A. Switzerland
B. Austria
C. Germany
D. Netherlands

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Cologny, Switzerland || Founder: Klaus Schwab || Founded: January 1971 || Formerly called: European Management Forum || Purpose: Economic || || Motto: Committed to improving the state of the world

Question 4: India’s first Cremation Ground for cows will be in __________, Madhya Pradesh.
A. Jabalpur
B. Gwalior
C. Indore
D. Bhopal

Answer and Explanation

Answer: D

India’s first Cremation Ground for cows will be in Bhopal, Madhya Pradesh.

Question 5: ______________ designed the Statue of Unity which it is the world’s tallest statue at the height of 182 metres (597 feet) exceeding the Spring Temple Buddha by 54 meters.
A. Ram Vanji Suthar
B. Ram Vanji Rao
C. Ram Vanji Vishwakarma
D. Ram Vanji Karigar

Answer and Explanation

Answer: A

Ram Vanji Suthar designed the Statue of Unity which it is the world’s tallest statue at the height of 182 metres (597 feet) exceeding the Spring Temple Buddha by 54 meters.

Question 6: IIT ______________ will offer B.Tech program in Artificial Intelligence which is first of its kind in India from academic year 2019-20.
A. Kanpur
B. Mumbai
C. Hyderabad
D. New Delhi

Answer and Explanation

Answer: C

IIT Hyderabad will offer B.Tech program in Artificial Intelligence which is first of its kind in India from academic year 2019-20.

Question 7: Minister of State (Department of Space) Jitendra Singh has inaugurated UNNATI programme of __________ in Bengaluru.
A. HAL
B. DRDO
C. ISRO
D. GOI

Answer and Explanation

Answer: C

Minister of State (Department of Space) Jitendra Singh has inaugurated UNNATI programme of ISRO in Bengaluru.

Question 8: What is the capital of Uzbekistan?
A. Tashkent
B. Baku
C. Shavkat
D. Mirziyoyev

Answer and Explanation

Answer: A

Capital: Tashkent || Currency: Uzbekistani soʻm || President: Shavkat Mirziyoyev

Question 9: When was Association of Southeast Asian Nations founded?
A. 1976
B. 1977
C. 1966
D. 1967

Answer and Explanation

Answer: D

The Association of Southeast Asian Nations is a regional intergovernmental organization comprising ten countries in Southeast Asia.Headquarters: Jakarta, Indonesia || Founded: 8 August 1967.

Question 10: Indian scientist ____________ has been conferred with the first Sheikh Saud International Prize for Materials Research.
A. SGR Rao
B. MGR Rao
C. NTR Rao
D. CNR Rao

Answer and Explanation

Answer: D

Indian scientist CNR Rao has been conferred with the first Sheikh Saud International Prize for Materials Research.

Daily Current Affairs: 20 January

General Knowledge Tests for January-2019
Happy Learning!
Jan-1Jan-2Jan-3Jan-4Jan-5
Jan-6Jan-7Jan-8Jan-9Jan-10
Jan-11Jan-12Jan-13Jan-14Jan-15
Jan-16Jan-17Jan-18Jan-19Jan-20
Jan-21Jan-22Jan-23Jan-24Jan-25
Jan-26Jan-27Jan-28Jan-29Jan-30
Jan-31

Daily Current Affairs 20 January 2019 Current Affairs Quiz 20 January 2019 Current Affairs Infographic

Content Ads 02 Sample 01
Website Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img